Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Rijeka

U čije ruke ide ‘dobra udavača’?

luka rijeka
Goran Kovacic/pixsell
19.03.2015.
u 17:00

Nije dobro da država izgubi kontrolni paket, kaže sindikalist Roberto Zubčić

Očišćena od gubitaka, zbog čega se temeljni kapital sa 598 milijuna kuna smanjuje na 239,2 milijuna, Luka Rijeka, jedina koja je još u većinskom državnom vlasništvu, ide u privatizaciju. U postupku dokapitalizacije tržištu će se ponuditi 51% dionica – 7,5 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti 40 kuna kako bi se od njihove prodaje namaklo 300 milijuna kuna za financiranje Škrljeva, pozadinskog lučkog terminala.

Pokrivanje gubitka

No ovaj model dokapitalizacije, kaže Roberto Zubčić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika Luke Rijeka, zasad nema podršku radnika.

– Veliki gubitak pokriva se na način da se država, koja sada ima 84%, odriče dijela svoga vlasništva, dodatno je srušena vrijednost dionica i u budućnosti država ne zadržava ni kontrolni paket, što za stratešku hrvatsku luku i prometni pravac nije dobro – ističe Zubčić.

Nove dionice zapravo su namijenjene kvalificiranim ulagateljima među kojima se traži novi većinski vlasnik. Postojeći dioničari vjerojatno ih neće kupovati, a ni radnici jer novca za kupnju odjednom, gotovinskom uplatom, nemaju.

Koncesija i nekretnine

Luka je pak “dobra udavača”, zbog koncesije i vrijednih nekretnina, kao i cijene dionica. No među kvalificiranim ulagateljima – a to su mirovinski i investicijski fondovi, osiguravateljska i investicijska društva, banke – radnici ne prepoznaju nijednog iz lučko-prometne branše, pa zaključuju da je lako moguća daljnja prodaja dionica i pitaju se u čijim će rukama završiti.

– Kupac dionica novac uplaćuje na račun Luke, znači sam sebi, a gdje je jamstvo da će ulaganje usmjeriti u Škrljevo, ne vidimo zaštitni mehanizam – ističe Zubčić.

Radnicima je najvažnije pitanje njihove socijalne sigurnosti, koja je, dok su u državnim rukama, a posla imaju, ipak zajamčena. Zašto se, pitaju, Rijeka ne privatizira kao Kopar, u kojem država zadržava kontrolni paket, a dio dionica nudi investitorima.

Komentara 4

DU
Deleted user
20:39 19.03.2015.

Kupite dionice luke i postanite tajkuni ili ipak znate nešto o poslovanju što ostali građani RH ne znaju. Poznata priča o firmama gdje je država većinski vlasnik, hapanje nije naše.

DJ
denis.jercic.9
14:47 25.03.2015.

Radnici se ne boje za svoju socijalnu sigurnost nego oni što primaju plaću za svoj nerad a postavljeni su uz blagoslov sindikata

DJ
denis.jercic.9
14:58 25.03.2015.

Nije dobro da država izgubi kontrolni paket zato što ga i njegove neče više imati tko plačati ZA NERAD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije