Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Luka Gruž do kraja godine stajat će uz bok najboljim lukama EU

'lukaDBK_PXL_nnn_100508'
''
28.07.2010.
u 17:00

Dobivenih osam milijuna eura Lučka će uprava uložiti u nastavak proširenja i razvoja dubrovačke luke, gdje će se javno-privatnim partnerstvom napraviti putnički terminal, trgovački centar, kockarnicu, malu kongresnu dvoranu...

Dubrovačka luka Gruž dobila je osam milijuna eura potrebnih za gradnju operativne obale u dužini od 200 metara te će tako dodatno povećati kapacitete luke u prihvatu najvećih kruzera koji se u njoj svakodnevno sidre. Naime, ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, direktorica transportnog tima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Barrett te ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković jučer su potpisali ugovor o kreditu te ugovor o jamstvu za rekonstrukciju operativne obale Batahovina.

Rekonstrukcija obale

Rok otplate je 13 godina (uključujući i poček na otplatu glavnice od tri godine), a kamatna stopa 2,1 posto.

– Ovo je u biti samo aneks ugovora koji smo s EBRD-om potpisali 2005. godine kada smo dobili 26,5 milijuna eura zahvaljujući kojima smo napravili rekonstrukciju i prilagodbu operativne obale gruške luke, duge 900 metara – objasnio nam je ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković. Sada slijedi natječaj za izbor izvođača radova, dodaje, nakon čega će početi radovi. No, ovo je samo mali dio nove vizije luke.

Noćni život uz luku

– Želja nam je dovesti dnevno-noćni život u luku, želimo da zabavni sadržaji žive 24 sata. Osim same luke, odnosno pristaništa za brodove, u blizini želimo napraviti putnički terminal, trgovački centar, kockarnicu, malu kongresnu dvoranu... Čekamo da Gradsko vijeće donese urbanistički plan, pa da možemo raspisati međunarodni natječaj za javno-privatno partnerstvo – kaže Đurković te dodaje kako vjeruje da je to najbolji način za uređenje dubrovačke luke. Ti bi sadržaji, vjeruje se, napokon natjerali inače štedljive putnike s kruzera da potroše nešto više novca.

Luka Gruž ove godine bilježi jako dobru sezonu. Domaći je promet u padu, no unatoč krizi, međunarodni je promet narastao 24 posto.

– Vrlo smo zadovoljni poslovanjem, a do kraja godine očekujemo i milijuntog putnika u našoj luci, što će nas staviti u sam vrh najboljih europskih luka – rekao nam je ravnatelj Lučke uprave Vlaho Đurković.

Sue Barrett iz EBRD-a naglasila je kako je modernizacija Dubrovnika iznimno važan projekt za hrvatski turizam te kako će ovaj projekt omogućiti daljnji razvitak lokalne zajednice. Potpisujući ugovor s EBRD-om i Lučkom upravom, ministar Ivan Šuker potvrdio je da će na jesen, također s EBRD-om, potpisati još jedan ugovor vrijedan čak 60 milijuna eura. Ovaj put riječ je o projektu Hrvatskih cesta – dugo iščekivanom nastavku autoceste prema Pločama.

Komentara 4

RE
returnofTito
18:23 28.07.2010.

Po zagadjenosti sigurno hoce .... PLJUC!

AU
autoritet
18:07 28.07.2010.

dobre ideje nadam se da će za trgovački centar ići kvalitetan arhitektonski natječaj i da će i on sam po sebi biti atrakcija

OB
-obrisani-
09:21 30.07.2010.

Ma koje javno privatno partnerstvo ?! Opet će nam prodati muda pod bubrege.na kraju će biti prodaja i strani vlasnik !! Ljudi dajte se više osvijestite.zar vam nije upozorenje slučaj Sunčani Hvar ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije