Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručni skup

Lovrinović: Mijenjajte monetarnu politiku, nema rasta već 17 godina

monetarna politika (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
22.11.2011.
u 12:39

U siječnju bi moglo doći do velikog psihološkog loma, i pitanje je što će HNB u tom trenutku učiniti

Monetarna politika u uvjetima liberaliziranih tokova kapitala naziv je međunarodnog znanstvenog skupa koji su u Zagrebu organizirali zagrebački Ekonomski fakultet i Rifin.

Na skupu održanom u čast profesoru Antunu Šokmanu sudjelovali su profesori s ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a glavna rasprava vodila se oko budućnosti monetarne politike, odnosno treba li je ili ne treba mijenjati.

– Monetarnu politiku pod hitno treba mijenjati jer je 17 godina stabilnosti tečaja pokazalo da nema gospodarskog rasta, i to je dovoljan dokaz da je monetarna politika loša – smatra profesor Ivan Lovrinović.

Njegov pak kolega iz Slovenije Ivan Ribnikar suprotnog je mišljenja i kaže kako tih 17 godina nije bilo dovoljno da se svi drugi elementi prilagode tečaju pa će, dođe li do oslobađanja tečaja, u Hrvatskoj nastupiti hiperinflacija.

– Liberalizacija je donijela mnoge prednosti Hrvatskoj, poput dolaska stranih banaka i povećanja efikasnosti, no istodobno su rasli i zaduženost, potrošnja, a o proizvodnji nitko nije vodio računa. U siječnju bi moglo doći do velikog psihološkog loma, i pitanje je što će HNB u tom trenutku učiniti – mišljenja je Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Komentara 42

TR
trias
13:12 22.11.2011.

Bojim se da ni ovaj Lovrinović ne shvaća bit problema....to je međutim zastrašujuće jer kad već profesori lutaju u magli kakvo znaje onda prenose na studente!Dragi profesore u ekonomiji ako niste do sada spoznali nema čarobnih rješenja a naročito ne onda kad si kao Hrvatska zadnja rupa na sviralu!Hrvatska je dovedena u situaciju da ne može upravljati samostalno fiskalnom politikom{mi smo tu već odavno izgubili suverenitet }a nikad više neće moći agirati već samo jadno i mlitavo reagirati!

NE
nepotrebni
13:18 22.11.2011.

Jedno je ekonomska analiza, drugo stvarnost. Blago si ga nama kad mislimo sve probleme rjesavat na osnovu tecaja. Smanjis vrijednost kune i eto ti proizvodnje... A cega molim vas lijepo? Sto je nas cilj da konkuriramo Kini u proizvodnji cipela? Takva proizvodnja na zapadu odavno je izumrla. Svi na zapadu shvacaju da treba stvarati robu vise kvalitete, koja se ne moze vise samo stancat na traci, vec iza nje treba stajati neko znanje ili sposobnost. Pa tako kad Kinez siva, talijan dizajnira. Prodajes znanje, inovaciju, novinu. Uz nas standard zivljenja to vise ne ide. Radije se usredotocimo na preodgoj nacije koja ne ceka drzavu da ih zaposljava, vec da unaprijedimo obrazovanje i preorjentiramo nase ciljeve. Nama je za sada najlakse kukat i ispijat kavu u podne na spici, kad svaki japanac i europljanin radi, a ekonomisti se svadjaju oko tecaja. Nes ti dalekovidnosti..

OB
-obrisani-
13:03 22.11.2011.

of je 100% komunist i to mentalno-neje dosta kaj smo dozni trno i grmu, ve of predloze jos vekse zaduzenje, odnosno plasiranje love gradjana hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije