Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žene u poduzetništvu

Ljerka Puljić: Najbolje rezultate pokazuju mješovite, muško-ženske ekipe

ljerka puljić
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/4
02.04.2015.
u 13:56

onferencija Žene u poduzetništvu, održana je u četvrtak u okviru Poslovnog uzleta u zagrebačom Kongresnom centru Forum.

Konferencija Žene u poduzetništvu, održana u četvrtak u okviru Poslovnog uzleta u zagrebačkom Kongresnom centru Forum, okupila je niz afirmiranih poduzetnica koje su pokušale dobiti odgovor na pitanje- kako ženama omogućiti da u stvaranju karijere budu izjednačene s muškarcima, piše Poslovni dnevnik.

Jedna od ideja bila je otvaranje vrtića u sklopu poslovnih inkubatora, ali i pojedinih tvrtki, kako bi majke bile preko dana što bliže svojoj djeci, no neke od sudionica i nisu prihvatile tu ideju.

 - Ne mogu se svi problemi riješiti na razini društva, oni koji su jako ambiciozni moraju sami naći neko rješenje. Prilikom nedavnog boravka u SAD-u i susreta sa Hillary Clinton, jedne uspješna žena sa Wall Streeta ispričala mi je o svojim počecima. Kako bi se mogla potpuno posvetiti poslu, prvih je godina curu koja je čuvala njenu djecu plaćala i više nego što je sama zarađivala. To je shvaćala kao ulaganje u budućnost, koje joj se kasnije isplatili, ispričala je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

U nastavku je postavljeno i pitanje zašto bi se djeca uopće morala vezivati samo uz majke, kad brigu o njima mogu voditi i očevi. Čula se i ideja o otvaranju poslovnih inkubatora samo za žene, što je Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, nazvala odličnom idejom koju će njeno ministarstvo podržati, al je napomenula da ne želi svaka poduzetnica biti u isključivo ženskom inkubatoru. I Ljerka Puljić je iznijela podatak prema kojem najbolje rezultate pokazuju upravo mješovite, muško- ženske ekipe.

Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo rada i poduzetništvo grada Zagreba, rekla je da Grad nema programa samo za žene, te da pokazatelji o uključenosti žena zasad nisu zadovoljavajući, osim u sektoru obrtništva i u pokretanju vlastitog posla. Naglasila je da se u RH žele obično zapošljavaju samo zato da bi riješile socijalni problem i smanjile rizik od siromaštva, a taj se stav nastoji promijeniti. Također je naglasila da su pokazatelji o rezultatima žena u poduzetništvu ipak sve bolji, te da se sve više žena uključuje u edukativne aktivnosti koje Grad Zagreb provodi.

 - Nadam se da će se svijest u glavama žena početi mijenjati,  rekla je Jozić te se pohvalila da je među vodećim kadrovima Grada i Zagrebačkog holdinga sve više žena. Napomenuto je i da su obje zamjenica gradonačelnika Milana Bandića upravo žene.

Zdenka Lončar je naglasila da su sve tri pomoćnice ministra Gordana Marasa žene, te da je samo jedan načelnik sektora muškarac, a sve ostalo su žene.

Branimir Kovačić, analitičar  tvrtke Bisnode iznio je podatke istraživanja od nazivom Uloga žena u hrvatskom poduzetništvu, prema kojem žene sudjeluju u domaćem poduzetništvu u rasponu od 20 do 25 posto. U Zagrebu je udio žena i nešto veći, no u glavnom gradu su tvrtke koje vode žene uglavnom gubitaši, što u ostatku Hrvatske nije slučaj. Tvrtke koje vode li su im vlasnice žene sudjeluju u hrvatskom izvozu sa 20,4 posto, odnosno sa 20 milijardi kuna, a taj udio i dalje raste. "U kvalitativnim pokazateljima žene poduzetnice ne zaostaju za prosjekom hrvatskog gospodarstva, no kod kvantitativnih pokazatelja vidi se rast obujma", rekao je Kovačić.

>> Naučite kako prebroditi sve izazove od najmoćnije žene hrvatskog biznisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije