Zdravstveni turizam

Lječilišta mogu donijeti milijardu

Naftalan
Foto: Naftalan.hr
25.04.2014.
u 14:49

Okrugli stol o perspektivi razvoja održan je u Naftalanu

U Hrvatskoj se trenutačno ostvaruje oko 300 milijuna eura prihoda od usluga u zdravstvenom turizmu bez prihoda od noćenja, a procjene pokazuju da je potencijal i veći od milijardu eura godišnje, no dijelom i zbog zakonskih ograničenja taj potencijal nije iskorišten. Ključ je u što skorijem izlasku na tržište, čemu se nadaju brojne zdravstvene ustanove, posebno specijalne bolnice, istaknuto je na okruglom stolu o perspektivi razvoja zdravstvenog turizma održanom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u povodu proslave 25. obljetnice rada te ustanove.

– Specijalne bolnice trenutačno su između privatnog i javnog sektora, s uspješnim rezultatima na tržištu, i taj segment treba poticati. U okviru strategije pametne specijalizacije iz strukturnih fondova EU dobili smo priliku financirati nabavu najsuvremenije opreme te provoditi projekte u suradnji sa znanstvenom zajednicom – rekao je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić dodajući da je već prijavljen znatan broj projekata iz zdravstvenog turizma. Među prijavljenima je i Naftalan s planom proširenja vrijednim oko 10 milijuna eura. Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, istaknuo je da iskustva iz razvijenih zemalja pokazuju da se specijalne bolnice brže i kvalitetnije razvijaju kad su na tržištu, što treba dopustiti i domaćim bolnicama.

– Radi se na izdvajanju dopunskog osiguranja u osiguravajuće društvo, s već spremnim proizvodima iz dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koji će biti vrlo konkurentni na tržištu, a trebali bi omogućiti građanima da uz minimalan trošak ostvare veću lagodnost u korištenju dodatnih usluga zdravstvenih ustanova – kaže Varga.

Marcel Medak, predsjednik Zajednice za zdravstveni turizam pri HGK i ravnatelj Daruvarskih toplica, složio se da je cilj specijalnih bolnica izlazak na tržište kako ne bi ovisile o novcu HZZO-a. – Mi nudimo i čitav niz usluga koje su više vezane uz turizam, no zbog zakonskih ograničenja još ih djelomice pružamo u sivoj zoni – kazao je Medak. 

>> Sva lječilišta i dio specijalnih bolnica idu u privatizaciju

Komentara 7

LU
lutomirski
18:15 25.04.2014.

vi cete sa svojim image praviti zdravstveni turizam,dok se dobije dozvola i sve podplatis proci ce 10 godina..

RA
razer
19:19 27.04.2014.

Pravo pitanje je, tko i zasto ce se doci tu lijeciti? Toga imas kolko hoces u svim drugim zemljama... drzava je u ekstra komi, kad jos zasteka turizam ove g, mislim da smo 1g najvise od bankrota.

EV
evropljanin
14:22 26.04.2014.

sacuvaj me vaseg zdrastvenog turizma.ovi tipovi sa tim izjavama nisu svijesni sto to znaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije