Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Linić prodao obveznice za 1,5 milijardi dolara

Rok izdanja na deset godina tumači se punim povjerenjem investitora da će im se uloženo vratiti. Premija je 5,625 posto
26. ožujka 2013. u 21:30 1 komentara 4 prikaza
slavko linić,boris lalovac

Ministar financija Slavko Linić uspio je prodati državne obveznice na američkom tržištu vrijedne 1,5 milijardi dolara. Domaći su krugovi zadovoljni i interesom ulagača i postignutim uvjetima jer je interes bio gotovo šest puta veći nego što je vrijednost izdanja. Dobar je i rok izdanja, na deset godina, što se tumači punim povjerenjem investitora da će im se uloženo vratiti. Obveznice su plasirane uz premiju od 5,625 posto.

Nakon gubitka kreditnog rejtinga u prosincu prošle i u veljači ove godine postojao je strah od izlaska na međunarodno tržište. Primjerice, ministar Slavko Linić dugo se kolebao o tome, dok je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić savjetovao da se izlazi na tržište jer su okolnosti povoljne za zaduživanje.

Još nije poznato hoće li to biti posljednje inozemno zaduživanje Hrvatske u ovoj godini jer se razmišlja o izdanju domaćih narodnih obveznica. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac najavio je takvo zaduživanje u drugoj polovici godine.

>> Narodne obveznice – zarada duplo veća nego na kamati u bankama

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • aabbcc:

    . Kada ce opet fabrike raditi a radnici u kolonama ici , ulaziti u njih ? ..Bilo je to strasno vrijeme diktatora..izrabljivanja radnicke klase !