Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša vijest

Linić o sudbini građevinara: Konstruktor ide u stečaj

'13.02.2013., Zagreb - U Novinarskom domu odrzan je okrugli stol na temu Restrukturiranje ili likvidacija na kojem je sudjelovao i aktualni ministar financija, Slavko Linic. Mario Vukelic, Slavko Lini
'Borna Filic/PIXSELL'
14.02.2013.
u 08:35

Vlasnik Žderić uvjeren da će se dogovoriti s vjerovnicima i da je predstečajna nagodba u redu

Konstruktor Inženjering ide u stečaj, kaže Slavko Linić, a vlasnik najveće dalmatinske građevinske tvrtke Željko Žderić uvjeren je da posao na predstečajnoj nagodbi teče u redu te da će se dogovoriti s vjerovnicima.

Podsjetimo, Konstruktor je predao zahtjev za postupak nagodbe zbog duga od milijardu kuna, od kojih se samo sedamdesetak milijuna kuna odnosi na dugove državi. Na okruglom stolu o restrukturiranju Slavko Linić najavio je da tvrtka ide u stečaj jer joj nema spasa, a najviše zbog direktora.

\"Bezvezan prijedlog\"

– Vlasnik nije razgovarao ni s jednim vjerovnikom, prebacivao je imovinu na druge tvrtke, a na kraju je napisao potpuno bezvezan prijedlog za predstečajnu nagodbu – kazao je pred skupom Linić. O tome da mu se tvrtka šalje u stečaj Žderić nema informacija, ali demantira Linićeve riječi.

– Nismo prebacili ništa od imovine na druge tvrtke, svi su radnici prijavljeni u Konstruktor Inženjeringu i prema nama postupak ide dobro. Ročište nam je zakazano za 13. ožujka i nije istina da se ne odazivamo vjerovnicima već s njima dobro surađujemo – kazao je za Večernji list Žderić pa se upitao je li Linić uopće govorio o njegovu Konstruktoru.

Ali Linić se nije zbunio nego je slučaj splitske tvrtke iskoristio kako bi prikazao otpor vlasnika prema nagodbama u kojima, kako je rekao, \"uz manje probleme\" smanjuju udjele sadašnjih vlasnika ispod 25 posto, a banke otpisuju potraživanja za više od 40 posto. Zaključak ministra financija jest da se nelikvidnost u Hrvatskoj i razvila zato što su tvrtke ulagale u nekretnine za koje nisu imale novca, odnosno zato što su u \"promašene investicije\" ulazile uz kredite.

– Moramo smisliti model za nekretnine s bankama kako bismo ih mogli prodati i njima plaćati dugove – rekao je Linić te najavio da će sjesti za stol s bankarima kako bi odblokirali nekretnine pod hipotekama i prodali ih po realnoj cijeni.

Jedan je dio sustava i dokapitaliziranje tvrtki koje prođu postupak nagodbe, a tu Linić više računa na novi fond koji će se tek osnovati nego na već postojeće fondove gospodarske suradnje. Fond za dokapitaliziranje tvrtki osniva se na inicijativu Zagrebačke banke, kazao je Linić, a imat će kapital od barem 100 milijuna eura, što će osigurati Svjetska banka i Europska investicijska banka. FGS-ovi će biti pomoćni fondovi, a veliku ulogu u rješavanju nelikvidnosti imat će i Visoki trgovački sud te trgovački sudovi jer Linić najavljuje da iz evidencije stečajem ili brisanjem nestati \"golem broj tvrtki\". – Do kraja godine imat ćemo pravo stanje – poručio je Linić.

Izbrisano 33.000 tvrtki

Zasad priznaje da se većina od 5 milijardi kuna, za koliko je smanjena nelikvidnost od rekordne razine, odnosilo na otpise tijekom čišćenja evidencije, ali je istaknuo i da se poboljšalo plaćanje. Visoki trgovački sud izbrisao je tijekom 2012. više od 33.000 tvrtki iz evidencije pa sada u Hrvatskoj postoji još 128 tisuća tvrtki. Prema Linićevoj najavi, u toj je grupi puno kandidata za brzi i nemilosrdni otpis kakav je izgleda namijenio Konstruktoru.

>>Čeka se još samo i službena objava stečaja Konstruktora

Komentara 4

DO
doktorica
08:45 14.02.2013.

glavno da nam administracija redovito dobiva plaće....

DR
drugTitoforever
09:20 14.02.2013.

Jedva cekam nastavak vijesti o propasti Gradjevinske mafije.

Avatar Axel
Axel
10:59 14.02.2013.

...ima li sta da ne ode u stecaj!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije