Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bankari galame'

Linić napao bankare: Štedimo kune građanima za kamate. Amen!

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2013.
u 15:45

"Ovom se izmjenom sprječava prekomjerna zaduženost građana slijedom odobrenih prekoračenja po tekućim računima", piše u priopćenju Ministarstva financija.

Ministar financija Slavko Linić žestoko se obrušio na bankare zbog kritike ograničavanja minusa po tekućim računima na razinu jednog mjesečnog primanja te je kazao da je Vlada ocijenila da sve treba prebacivati na potrošačke kredite "koji imaju barem tri posto manje kamate od kamata na minus na tekućem računu".

– Vlada je ocijenila je da treba staviti pod kontrolu izdatke građana za financiranje i svima ograničiti neosnovanu zaradu na potrošnju građana. Za mene je iznenađenje panika koju netko diže, a to je da je to dodatni udar na građane. To pokazuje koliki su protivnici Vladi u onom trenutku kada ih želimo zaustaviti u prekomjernim zaradama. Sve je to izašlo s njihove strane. Građanima je vrlo jasno da ih nitko neće natjerati da plate svoje minuse odjednom, samo ćemo ih pretvoriti u kredite koji će imati manju kamatu nego što ih imaju minusi po tekućem računu – kazao je ministar Linić u Vladi.

"Vlada im želi uštedjeti koju kunu za kamate"

– Vlada im želi uštedjeti koju kunu za kamate – rekao je Linić i dodao da su to mjere koje idu u korist građana, "ali očito da te mjere smetaju i to je razlog zašto viču i šire laži". – Ovo su tek prvi razgovori nas, bankarskog sustava i HNB-a i vidimo koliki su otpori onih koji su dosad zarađivali na građanima. Bit će tu još mnogo priča i rasprava, jer zakoni još nisu ni krenuli u proceduru. Možemo reći da kamata na stambene kredite neće rasti onako kako to banke ocjenjuju i kako banke ugovaraju. Vlada će ih pokušavati kontrolirati – rekao je Linić te dodao da neće dopustiti rast iznad neke stope. – To treba biti u zaštiti građana, a ne u zaštiti kreditora – kazao je Linić.

– Banke žele daleko veći iznos i zaradu te kamatu. Pričaju o tome da je to sloboda tržišta, a moj bi posao očito bio naučiti građane da se ne mogu zaduživati za tri mjesečne plaće i da to nikada neće vratiti. Vlada ima mjere i mi ćemo građanima pomoći – rekao je Linić i dodao da je bitka za nižu kamatu za građane "osnovni cilj Vlade".

"Amen"

– U godinu dana građani će svoje minuse pretvoriti u redovne kredite s manjom kamatom. To je cilj Vlade, a ne da imamo prekoračenja i velike minuse uz najveću kamatu – kazao je Linić. – Nećemo dopustiti nikakve naknadne troškove kod pretvaranja minusa u potrošačke kredite. Galamu dižu oni koji su dosad zarađivali na građanima. Pa sada iz straha zbog manje zarade prijete i većim troškovima – rekao je Linić te dodao kako Vlada mora paziti na odnose između građana i bankarskog sustava.

– Neće moći obračunavati troškove kod pretvaranje minusa u kredite, to im nećemo dopustiti. Amen! – rekao je Linić te dodao da za te odluke imaju suglasnost HNB-a.

"Samo neka galame"

– Očito se poslovno bankarstvo zabrinulo jer ćemo se staviti u zaštitu građana. Samo neka galame, a Vlada nosi svoj teret odgovornosti – zaključio je Linić. Ministarstvo financija objasnilo je prije u priopćenju što želi postići svođenjem minusa po tekućim računima na razinu jednog mjesečnog dohotka.

Objašnjavaju da prema prijedlogu visina prosječnog mjesečnog priljeva na tekućem računu ne bi smjela prelaziti "visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci".

Sprečavaju prekomjernu zaduženost građana

"Ovom se izmjenom sprečava prekomjerna zaduženost građana slijedom odobrenih prekoračenja po tekućim računima posebice imajući u vidu da je kamata koju banke obračunavaju na minuse po tekućem računu uglavnom tek neznatno niža od zakonski dopuštene maksimalne granice", piše u priopćenju Ministarstva financija.

Dodaju da će građani, od donošenja zakona, imati godinu dana da svoj minus na tekućem računu svedu u granice dopuštenog, odnosno na razinu prosječnog mjesečnog priljeva novca.

 Ministar propisuje najvišu kamatnu stopu

Ministarstvo je komentiralo i drugi prijedlog izmjene u Zakonu o potrošačkom kreditiranju prema kojem će se uvesti mogućnost da "ministar financija pobliže uredi način definiranja jasnih i poznatih parametara, moguće uzročno-posljedične veze kretanja parametara i visine promjenjive kamatne stope te razdoblja u kojima se razmatra donošenje odluke o korekciji visine kamatne stope.".

Uz to se uvodi i mogućnost da ministar pravilnikom propiše najvišu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite, kao i metodu izračuna kamata na stambene kredite.

"Ovakve su izmjene potaknute teškim položajem građana (potrošača) u kreditnim odnosima s vjerovnicima, posebice u onim kreditnim odnosima kojima rješavaju svoja temeljna egzistencijalna pitanja (stambene potrebe)", objašnjavaju iz Linićeva Ministarstva.

>>Građani ogorčeni: Slavko Linić kao da je pao s Marsa!

>>Minus veći od jedne plaće morat će se smanjiti u roku od godinu dana

Komentara 186

OB
-obrisani-
16:03 19.02.2013.

Postovani! Linićevo ministarstvo objasnilo zašto smanjuje minuse po tekućem * Zasto ne provjeri ; ako ne zna,da li je njegova takova odluka kompatibilna sa EU ciji clan zelimo biti???? Lijep pozdrav!

ZA
Zagradina
16:33 19.02.2013.

liniću ako si ti hrvatski ministar i štitiš hrvatski narod , ukini bankama koje posluju u hrvatskoj deviznu klauzulu jer posluju protuzakonito i protiv ustava RH. Odi u austriju,italiju,mađarsku i pokušaj nešto platiti pa i kredit ako ga imaš u kunama dobićeš odgovor Nemože. Postoji valuta svake normalne države i sa njom se plaća.

Avatar Zdenka1970
Zdenka1970
16:01 19.02.2013.

Kako sam več kometirala.....nek g. Linić vrati ljudima več odobren i potrošen minus. Tko je on da odlučuje? Ako je kamatna stopa problematična, onda nek uvodi ograničenje bankama pa bi isto tako (možda) i sami građani imali mogućnosti smanjiti minus! Što sad slijedi.....skratit će rok otplate več odobrenih kredita zbog visoke kamatne stope?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije