Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna nabava

Najniža cijena neće biti ključna u nabavi lijeka

Ljekarna
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
27.12.2017.
u 14:05

I država i farmaceutska industrija načelno su za podjelu posla među tri najbolja ponuđača, što eliminira defekture lijekova

Ni pola godine od početka pregovora između Ministarstva zdravstva i proizvođača lijekova, još nisu definirani uvjeti pod kojima će se određivati ekonomski najpovoljnija ponuda u postupku objedinjene nabavke lijekova. Kriterij ekonomski najpovoljnije ponude zamijenio je kriterij najniže cijene u novom Zakonu o javnoj nabavi koji je na snagu stupio 1. srpnja, a nova pravila igre trebala bi spriječiti damping i smanjiti defekture lijekova, te povećati transparentnost.

Pregovori između Ministarstva i proizvođača i dalje traju, no konkretnih pomaka je malo, doznaje Poslovni dnevnik. I jedni i drugi načelno podržavaju ideju “multi-winning”, podjele posla među tri najbolja ponuđača po sistemu 70:20:10, što eliminira defekture i rješava damping, ali još se nisu usuglasili oko detalja.

U Njemačkoj 70% proizvođaču

Po tom sistemu, koji je dosad najbolje razrađen u Njemačkoj, 70% posla dobiva proizvođač koji je najpovoljniji, a drugi i treći proizvođač dobivaju posao na temelju vlastitih ponuda koje mogu biti skuplje. Time se izbjegava situacija da konkurent mora ići na rušenje cijene kako bi dobio posao, motivira ga se na natjecanje i osiguranje opskrbe u slučaju da prvi i najpovoljniji ponuđač iz bilo kojeg razloga zakaže, a naručitelj ima dodatno osiguranje opskrbe. U Ministarstvu se još nisu izjasnili oko takvog prijedloga. Ako na to pristanu, odriču se kontinuiranog rušenja cijena kojim bi nastavili dosadašnju politiku, iako im Zakon o javnoj nabavi poručuje suprotno.

Uostalom, ministar Milan Kujundžić se ljetos pokušao privremeno izvući od ekonomski najpovoljnije ponude raspisivanjem natječaja vrijednog oko 190 milijuna kuna po starim pravilima, dan prije stupanja na snagu novog Zakona. To mu nije uspjelo jer se industrija digla na zadnje noge, u čemu ih je podržala potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ujedno, u tom bi slučaju trebali i jasnije definirati količine lijekova koje trebaju, što dosad nije bila praksa, te proizvođač nikad nije siguran hoće li moći opskrbiti tržište, a naručitelj ne može biti siguran ima li pouzdanog dobavljača, ma kako jeftin bio.

U Ministarstvu, pak, predlažu da ekonomski najpovoljniju ponudu u 90 posto čini kriterij najniže cijene, a 10 posto rok isporuke, što se proizvođačima ne sviđa.

Poslovi nepoznatim tvrtkama

– Nelogično je da se ovako važni i milijunski poslovi dodjeljuju tvrtkama o kojima ništa ne znamo, samo na temelju dampinške cijene, a dugogodišnji provjereni partneri ostaju izbačeni iz igre. To je i dalje moguće ako je kao jedini kvalitativni kriterij postavljena brzina dostave, što je veledrogerijski kriterij i nema veze sa samim lijekom, a jednako ga ispunjavaju svi pa se opet sve svodi na cijenu – poručuju iz HUP-ova Udruženja proizvođača lijekova. Iz Ministarstva poručuju da se objava nadmetanja očekuje čim se obrade svi upiti pristigli za vrijeme trajanja savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.    

Pogledajte i galeriju: Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti

Ljekarna
1/18

Komentara 1

AN
antonelić
14:51 27.12.2017.

najbolje bi bilo raditi po sistemu : 70:20:10 ... 70 posto dobavljaču , 20 posto provizija ustanovi ( šefovima ) a 10 posto doktoru koji je propisao lijek ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije