Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
QLIFE

Liderstvo i organizacijski razvoj za bolju konkurentnost

qLife_311.jpg
import
27.09.2008.
u 10:16

Sljedeći će mjesec iz tiska izaći prvi broj časopisa qLIFE, prve stručne publikacije u Hrvatskoj koja se bavi liderstvom i organizacijskim razvojem, područjem od ključne važnosti za konkurentnost svakog gospodarstva. Čitatelji će u prvom broju moći pročitati studiju slučaja o tome kako su novi lideri transformirali gubitaša, kompaniju Hannover Insurance, u lidera sektora osiguranja.

Kvaliteta liderstva
Tekst Edgara Scheina, uglednog stručnjaka s MIT-a, govori o vještini vođenja dijaloga, tekst Petera Sengea, autora knjige Peta disciplina koju stručna javnost danas drži “biblijom modernog menadžmenta”, o značaju liderstva za razvoj svake organizacije, Rogera Schwarza o zamkama u svakodnevnom komuniciranju, te Garyja Hammela, svjetskog autoriteta na području strateškog menadžementa, o trendovima na tom području.

– Budući da upravo P. Senge naglašava kako “95% uspješnosti svake organizacije proizlazi iz kvalitete liderstva”, izuzetno je važno da lideri i menadžeri u Hrvatskoj shvate kako nova ekonomija donosi sa sobom i nova “pravila igre” po kojima oni moraju, pokraj “tvrdih” varijabli (proizvodi, troškovi, tržišta, konkurencija) sve veću pozornost posvetiti i “mekim” varijablama kao što su primjerice vizija, vrijednosti, kultura, intuicija, kreativnost i odnosi – poručuje Marko Lučić, urednik časopisa, i nastavlja: – Budući da je u svijetu teza kako “opipljivo nastaje iz neopipljivog“ već općeprihvaćena, hrvatski lideri i menadžeri moraju preusmjeriti svoju pozornost na posve drugačiji set kategorija žele li uspješno stvarati nove vrijednosti.

Nove znanosti menadžmenta
Časopis će se osim liderstvom baviti i drugim temama iz područja nove znanosti menadžmenta o kojima se do sada, unatoč njihovu značaju, kod nas malo ili uopće nije govorilo. Primjerice, sustavnim promjenama, osobnom razvoju, mentalnim modelima, strategijom, promjenom svjetonazora u poslovnom svijetu, inovacijama, održivošću, koncepcijom “učeće organizacije” i mnogim drugim.           

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije