Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pouka za slučaj Agrokor: banke bi trebale otpisivati veće iznose dugova

Banke su u predstečajnim nagodbama naplaćivale čak 70 posto svojih potraživanja, dobavljači tvrtki samo 45 posto
25. siječnja 2018. u 18:58 1 komentara 515 prikaza
Ante Ramljak nacrtom nagodbe izazvao je bijes dobavljača, ali i dramatičan pad vrijednosti dionica Agrokorovih tvrtki
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Koliko iskustvo predstečajnih nagodbi može i treba biti pouka za proces restrukturiranja Agrokora, raspravili su makroekonomisti i predstavnici dobavljača u očekivanoj nagodbi Agrokora.

Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru ANALIZA Uspije li KBZ, hrvatski kapital u Agrokoru mogao bi biti spašen

Organizator Hanza Media ističe da su svjesno panel-diskusiju organizirali bez predstavnika financijskih vjerovnika, a upravo su o njihovoj ulozi, naročito u kontekstu očekivanih otpisa potraživanja, razgovarali sugovornici okruglog stola.

– Neuspjeh predstečajnih nagodbi bio je taj što su banke malo otpisivale – zaključio je bivši ministar financija Slavko Linić, a da je u pravu svjedoči statistika Financijske agencije po kojoj su banke u prosjeku naplaćivale čak 70 posto potraživanja, dok su dobavljači tvrtki u tom procesu naplatili samo 45 posto potraživanja. Ipak, predstečajne nagodbe postigle su uspjeh jer je u 960 tvrtki koje su solventne i dvije godine nakon nagodbe zadržano više od dvadeset tisuća radnih mjesta. Zamjerka im je bila to što je malo tvrtki, osim velikih kompanija, prošlo kroz vlasničko restrukturiranje koje je osnova za održivost same tvrtke. U stečajevima se, naime, obično uspijevalo naplatiti samo tri do 15 posto potraživanja, dok je u predstečajnim nagodbama taj udio porastao na 51 posto. Lex Agrokor, složili su se sugovornici, kao cilj je postavio očuvanje poslovanja tvrtke pa je i Krešimir Starčević iz Atlantic Grupe istaknuo da se Agrokor mora ticati cijele hrvatske ekonomije.

– Nadam se da neće ispasti iz fokusa da je cilj održivost i nastavak poslovanja sustava. Usudio bih se reći da je to važnije od postotka naplate. Ako smo toga svjesni, onda će tako i izgledati nagodba u Agrokoru. Sugovornici su pohvalili činjenicu da su vjerovnici odlučili namiriti ukupan dug OPG-ova i ostalih malih dobavljača, a koliko je to bilo važno opisao je i Toni Raič, vlasnik Stočarstva Raič, kazavši da je četvrtina njegovih prihoda vezana direktno uz Agrokor, a ostalih 25 posto koje ostvaruje na domaćem tržištu indirektno zbog dobavljača koji o njemu ovise.

– Danas smo stabilni sa svojom proizvodnjom i možemo jamčiti opskrbu turističke sezone 2018. O tome kako će teći proces, ovisit će hoćemo li imati povjerenje i nakon ovog zakona – kazao je Raič.

Usporedivši lex Agrokor s američkim Chapter 11, ekonomist Mladen Vedriš istaknuo je da je ključno pripremiti tvrtke za nove likvidnije vlasnike. 

Pogledajte i galeriju: Vidaković poderala nacrt plana nagodbe

Ante Ramljak nacrtom nagodbe izazvao je bijes dobavljača, ali i dramatičan pad vrijednosti dionica Agrokorovih tvrtki
1 / 19
Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
Ivica Todorić 'Teška nesuglasja' Todorić objavio tužbu: 'Lex Agrokor odstupa od europskog prava' Zagreb: Ante Ramljak i Alastair Beveridge dali izjave za medije o Agrokoru 'JEFTINO PREUZIMANJE AGROKORA' Udruga manjinskih dioničara nezadovoljna prijedlogom nagodbe Ivica Todorić I OPET TODORIĆ: Lex Agrokor duboko protuustavan
SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Deleted user:

    Dali ce ovaj pripizdin kaj je vridjo vulgarno hdz biti kaznjen ,i molim da se ga odma stavi na burzu i zanjega nema posla vise ,jer uhljeb ne cijeni kruh koji jede na racun poreznih obveznika,takovi arogantni tipovi nas zavlace u dubioze