Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Ledo na burzi: Dionica će se upisivati po 8000 kuna

'07.07.2010.,  Zagreb - U tvornici sladoleda Ledo oko 360 radnika dnevno, u 3 smjene, proizvede 130 tona raznog sladoleda. Radnica kontrolira pakiranje sladoleda Kiss.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Antonio Bronić/PIXSELL
12.12.2012.
u 10:00


Upisivat će se dionice po cijeni od 8000 kuna, a konačna će se utvrditi nakon upisa

Tržište kapitala više se gotovo i ne sjeća kada je neka tvrtka odlučila istupiti i prikupiti kapital na burzi jer u krizi za takvo što i nema hrabrosti. Zato je primjer Leda koji je najavio dokapitalizaciju, a i nedavno uspješno završeno povećanje kapitala Uljanika, pravo osvježenje za domaće tržište kapitala koje je već polako na izdisaju. Ulazak na službeno tržište i dokapitalizaciju pozdravlja i Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

– Disperzija kapitala uvijek je dobra, ulaskom na službeno tržište kompanije postaju zanimljivije i ulagačima izvana – kaže Gažić. Kako bi prikupili novac za otkup kontrolnih udjela u Frikomu iz Beograda i Ledo d.o.o. u Podgorici, iz Leda su prije mjesec dana najavili dokapitalizaciju tešku do 35,62 milijuna kuna, a ovaj tjedan objavili su prezentaciju izdanja. U petak će se održati izvanredna skupština na kojoj će se, među ostalim, odlučiti o dokapitalizaciji i uvrštavanju dionica u službeno tržište.

Interesa ima

Dokapitalizacija će se provesti izdavanjem najviše 93.750 novih dionica nominale 380 kuna, s tim da će cijena po kojoj se upisuju dionice biti najmanje 8000 kuna po dionici, a konačna cijena utvrdit će se nakon završetka upisa. U mjesec dana, od najave dokapitalizacije do danas, cijena dionice Leda porasla je otprilike 1000 kuna. Odnosno, dok je prije bila na razini od 6000 kuna, zadnja zaključna je bila 7100 kuna. Ipak, prije godinu dana cijena je bila otprilike 5000 kuna i treba pohvalit investitore koji su tu dionicu već tada "nanjušili".

Prije svega misli se na mirovinske fondove, jer očekivano sigurno i Ledo na njih računa kao na najveće ulagače. Primjerice, PBZ CO mirovinski fond uložio je prije u Ledo i u startu zaradio, jer velika je razlika platiti za dionicu pet ili osam tisuća kuna. Prema najavama s tržišta, trenutačno su ostali investitori spremni platiti i osam tisuća za dionicu. Tvrtka ima perspektivu pa se već sada među sudionicima na tržištu čuje da je riječ o uspješnoj dokapitalizaciji. Iako dijelu njih ipak ostaje upitno zašto neki ulagači nisu prije prepoznali tu dionicu kao uspješnu kada je cijena bila niža. Kako u upravi Leda kažu, dokapitalizacija će se smatrati uspješnom upiše li se najmanje 60 posto ukupnog iznosa izdanja. Temeljni bi se kapital Leda nakon provedene dokapitalizacije povećao sa 83,66 na najviše 119,29 milijuna kuna.
U dokapitalizaciji moći će sudjelovati isključivo kvalificirani ulagači, koji će morati upisati dionica za najmanje 400.000 kuna, a potpuno se isključuje pravo prvenstva postojećih dioničara.

Dobri rezultati

Iz uprave tvrtke već su i prije poručili da će povećanjem kapitala i daljnjim preuzimanjem Ledo povećati tržišni udjel na regionalnim tržištima i da će im to omogućiti konsolidaciju buduće Grupe Ledo, a da će restrukturiranjem i optimiziranjem troškova poslovanja na razini grupacije povećati prihodi i dobit bez zaduživanja društva za planirane akvizicije. Osim jačanja na postojećim tržištima plan je i širenje na nova. Ledo ima četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Mađarskoj s godišnjim kapacitetom od 48.430 tona sladoleda i 68.300 tona zamrznute hrane.

U 2011. godini, prema pro-forma konsolidiranim financijskim izvještajima, ostvareni su prihodi od 2,1 milijardu kuna i EBITDA od 326,6 milijuna kuna. U trećem tromjesečju Ledo je imao dva posto veću dobit prije oporezivanja u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno četiri posto veću u devet mjeseci u odnosu na prošlogodišnja tri tromjesečja. U regiji Ledo ima više od 75 posto tržišnog udjela u sladoledu i više od 55 posto tržišnog udjela u zamrznutoj hrani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije