Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOVI U PODRUČJU ODRŽIVOG POSLOVANJA

LAUFEN - odgovorno za održivu i uključivu budućnost

LAUFEN
Foto: LAUFEN
1/14
08.07.2022.
u 15:10

Nakon 130 godina inovacija, razvoja i dizajna, pred ovom uspješnom švicarskom kompanijom novi su izazovi

Tijekom godina kupaonica je prošla izvanredan razvoj: od prostora smještenog u jedan kutak kuće, organiziranog da osigura zdravu osobnu higijenu, postala je ugodno okruženje, u skladu s najnovijim trendovima. Kupaonica ide u korak s napretkom ukusa i transformacijama našeg načina života, a LAUFEN svojim kupaonskim rješenjima nudi simbiozu dizajna, kvalitete i funkcionalnosti.

Kao vodeći proizvođač kupaonskih proizvoda na svijetu, poslodavac i partner, LAUFEN se odlučno kreće prema ostvarivanju najvažnijeg globalnog cilja - održivom svijetu.

Ova ambicija zahtijeva svjesne odluke na svakom koraku: od dizajnerskih odluka i izbora materijala, složenih tvorničkih procesa i distribucije naših proizvoda do odnosa s dobavljačima i mogućnosti koje nudimo našim zaposlenicima.

Foto: LAUFEN

Kako bi povećao učinak svih svojih aktivnosti, LAUFEN udružuje snage sa svojom matičnom tvrtkom, Roca Grupom, dajući doprinos Odboru za održivost Grupe i surađujući u svim područjima organizacije. Kao jedini isključivo europski proizvođač kupaonskih rješenja, strogim poštivanjem lokalnih zakona i smjernica te dosljednom primjenom najviših standarda u proizvodnji osigurava održivu kvalitetu svih svojih proizvoda.

“U 2021. godini, kao dio Roca Grupe, LAUFEN se pridružio KARTI KA ODRŽIVOSTI, globalnom dogovoru Ujedinjenih naroda i međunarodnih tvrtki, koji želi uspostaviti pouzdanu poslovnu praksu za održivu i uključivu budućnost. Sustavno usklađujemo svoje djelovanje s UN-ovim Ciljevima održivog razvoja” – Cristiane Kopp, LAUFEN-ova Sustainability Managerica.

Stoga je LAUFEN-ova strategija održivosti usredotočiti se na inovacije koje će tvrtki omogućiti učinkovito pridonošenje UN-ovim ciljevima održivog razvoja i postavljanje smjera za uključiv rast i dugoročni uspjeh.

Foto: LAUFEN

LAUFEN postavlja svoje ciljeve održivosti u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja

“Građevinska industrija u cijelom svijetu odgovorna je za oko 50-60% potrošnje materijala, više od 50% stvaranja otpada, oko 35% potrošnje energije i više od 50% globalnih emisija ugljika“ – Profesor Werner Sobek, njemačko vijeće za održivu gradnju.

Kao dio građevinske industrije s intenzivnom emisijom, LAUFEN preuzima dio odgovornosti za osiguranje održive budućnosti. Ovaj pothvat zahtijeva predanost i jasan fokus.

LAUFEN-ova strategija usredotočena je na širok raspon mjera u osam područja, analogno ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda:

Dekarbonizacija: Roca Grupa, član koje je i LAUFEN, želi postići nultu stopu emisije ugljika do 2045. Godine, a tu je obvezu uskladila s inicijativom Science Based Targets (SBTi), koju vodi UN. To će učiniti prvenstveno kroz mjere za povećanje energetske učinkovitosti, širenje obnovljivih izvora energije, ubrzanje digitalizacije i kompenzaciju vlastitih emisija CO₂.

Materijali: Daljnji cilj je svjesniji odabir materijala za proizvodnju i pakiranje kako bi se omogućilo kružno gospodarstvo uz izbjegavanje otpada i upotrebe bilo kakvih fosilnih goriva. Mjere za postizanje tog cilja uključuju smanjenje potrošnje vode, izbjegavanje plastike za jednokratnu upotrebu i uvođenje programa gospodarenja otpadom.

Foto: LAUFEN

Dizajn proizvoda: Razvojni odjel također nastoji pružiti održiva rješenja za kupaonicu, uključujući usklađenost s relevantnim certifikatima te uključivanje kružnog razmišljanja o dizajnu u proces razvoja.

Ljudi: LAUFEN osnažuje svoje zaposlenike, bez obzira na spol, dob i porijeklo, za profesionalni razvoj i uspjeh. To se postiže kroz programe osposobljavanja i kvalifikacije te druge mjere za promicanje talenta, kao i brigu o sigurnom radnom okruženju.

Društvo: Na društvenoj razini tvrtka se angažira kroz potporu kulturnih i obrazovnih institucija, uključujući inicijativu Zaklade We Are Water.

Lanci opskrbe: Dobavljači se također sustavno uključuju u održive aktivnosti, počevši od klauzula o održivosti u ugovorima s dobavljačima.

Logistika: LAUFEN je uložio u poboljšanje učinkovitosti u transportu, uključujući bolje korištenje prostora i optimizirano planiranje ruta za prijevoz.

Komunikacija: Korporativne komunikacijske inicijative uključuju informiranje vanjskih sudionika o aktivnostima održivosti s jedne strane i uključivanje zaposlenika, putem interne komunikacijske platforme, s druge strane.

Foto: LAUFEN

Lokalna implementacija globalnih ciljeva

Roca Croatia d.d., kao dio ROCA Grupe, u svojim proizvodnim i prodajnim procesima sudjeluje u postizanju navedenih ciljeva, primarno kroz smanjenje potrošnje energije i vode, poboljšanog gospodarenja otpadom te kontinuiranog poboljšavanja sigurnosnih uvjeta rada.

U tvornici u Zaprešiću poštuju se principi kružnog gospodarstva. Voda koja se koristi u proizvodnom procesu u potpunosti se vraća u proces, a isto vrijedi za paljenu keramiku, sirovi otpad mase i glazure – ništa se ne baca.

Od 2020. godine Roca Croatia d.d. uključena je u plan i mjere Roca Grupe kojima se želi smanjiti utjecaj respirabilne silikatne prašine na zdravlje radnika i to: mjerenjem osobne prašine radnika na radnom mjestu, mjerenjem izloženosti radnika prašini u prostorima proizvodnje, povećanjem broja strojeva za čišćenje unutar tvornice i nabavom uređaja za samostalno uzimanje osobne zaštitne opreme.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom LAUFEN

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije