Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lani su najtraženiji bili prodavači

10.01.2009.
u 14:08

Prodavač, konobar, kuhar, komercijalist, IT administrator, prodajni predstavnik, programer, skladištar, poslovna tajnica, knjigovođa i voditelj prodaje bili su najtraženija zanimanja u protekloj godini, pokazala je analiza ponude i potražnje na portalu Moj Posao. Tijekom 2008. godine na portalu Moj Posao objavljeno je preko 56 tisuća životopisa i više od 27 tisuća natječaja za različita radna mjesta.

Traži se stalni posao
Deficitarna zanimanja lani su bila dipl. ing. građevinarstva, arhitekt, voditelj gradilišta, zidar, tesar, skladištar, prodavač, komercijalist, prodajni predstavnik, recepcionist, magistar farmacije, frizer, kozmetičar i medicinska sestra, a suficitarna upravni pravnik, odvjetnički vježbenik, krojač, fotograf, grafički tehničar, predavač stranih jezika, grafički dizajner, učitelj, prevoditelj i odgajatelj u vrtiću.

Najbolje šanse za pronalazak posla imali su posloprimci u deficitarnim kategorijama, a to su ‘građevina i arhitektura’, ‘zdravstvo i briga za ljepotu’ te ‘osobne usluge’, dok je najbolja ravnoteža između ponude i potražnje zabilježena u kategoriji ‘strojarstvo i elektrotehnika’, koja prema istraživanju o visini plaća 2008./2009. spada i među najbolje plaćene kategorije zanimanja.

Ako se gleda vrsta zaposlenja, lani je ukupno objavljeno 80 posto oglasa za stalno zaposlenje, 27 posto za rad na određeno, 11 posto za honorarni rad i osam posto oglasa bilo je za studentske poslove. Tako je i u 2008. godini nastavljen trend porasta broja oglasa koji nude stalno zaposlenje, pa ih je u odnosu na 2007. godinu bilo devet posto više.

S druge strane, još uvijek više posloprimaca, oko 90 posto njih, u svom životopisu navodi da traže stalno zaposlenje, što je i očekivano s obzirom na to da ponuda svojom strukturom nije prilagođena potražnji.

Zanimljivo, čak 31 posto posloprimaca navelo je da bi pristali i na honorarni rad, što je ipak smanjenje u odnosu na prethodne tri godine.

Radno iskustvo tražilo se u 41 posto natječaja, pri čemu je 27 posto poslodavaca tražilo od posloprimca radno iskustvo od jedne godine, 61 posto njih tražilo je iskustvo od dvije do četiri godine, dok je 13 posto njih tražilo radno iskustvo od pet i više godina.

Najviše oglasa za SSS
U 45 posto lanjskih oglasa poslodavci su zahtijevali srednju stručnu spremu dok je s druge strane 56 posto posloprimaca u životopisima kao stupanj obrazovanja navelo upravo SSS.

Poslodavci su među potencijalnim kandidatima za posao najviše tražili aktivno znanje engleskog jezika, dok je 79 posto posloprimaca u svojim životopisima navelo aktivno poznavanje tog jezika. Ostali jezici su manje zastupljeni i u natječajima i u životopisima.

U 72 posto oglasa poslodavci su kao uvjet za zapošljavanje postavljali poznavanje rada na računalu, a čak je 98 posto posloprimaca u svom životopisu navelo poznavanje rada na računalu.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije