Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVLAČENJE NOVCA

MOL traži da Ina isplati dvije milijarde dividende

Molnar i Vrdoljak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
25.11.2014.
u 15:39

Iako bi u državnu blagajnu ušlo 900 milijuna kn, protiv isplate i Lalovac

MOL traži isplatu zadržane dobiti Ine u iznosu od dvije milijarde kuna. Najveći dioničar u Ini tražit će od uprave da donese takvu odluku, ali kako bi se zadržana dobit i isplatila, morat će se organizirati skupština na kojoj će dioničari morati većinom glasova potvrditi odluku.

Mirovinci će biti “za”

Prođe li zahtjev MOL-a na skupštini dioničara u kojoj Mađari drže 49,08 posto, iz naftne kompanije izaći će 981,6 milijuna kuna za MOL, 897 milijuna kuna za državni proračun te 74 milijuna kuna za četiri obvezna mirovinska fonda.

– Očito je da MOL hoće novac iz Hrvatske! Ministarstvo, Vlada i premijer odlučit će je li to dobro ili ne za Inu i hrvatski proračun – prva je reakcija resornog ministra Ivana Vrdoljaka iz koje se može iščitati da bi Vlada na skupštini dioničara mogla glasovati protiv izvlačenja novca iz jedne od najvećih hrvatskih tvrtki. Koliko god isplata dividende mogla zvučati nepovoljno za investicijski potencijal Ine, gotovo 900 milijuna kuna dobro bi došlo državnoj blagajni. Tim bi se novcem, primjerice, mogao znatno smanjiti javni deficit.

– U vrijeme kada nam trebaju investicije, gdje govorimo o 0,5 posto gospodarskog rasta sljedeće godine, kad vam netko izvlači dvije milijarde kuna, sigurno nisam sretan. Bez obzira na to što ćemo dobiti dio novca u proračun, više bih volio da je dio novca uložen u realni sektor, za male poduzetnike koji bi se vezali za taj dio investicija, tako da svakako nismo sretni s tom viješću – kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Inače, MOL je u priopćenju istaknuo da su nakon odluke Ministarstva gospodarstva da oduzme Ini licencije za istraživanje na područjima “Sava” i “Sjeverozapadna Hrvatska” shvatili da Ministarstvo trenutačno ne podupire proinvesticijsko okruženje.

– Otkad je MOL preuzeo Inu, njezina se bilanca unapređivala iz godine u godinu i Ina je postala jedna od najstabilnijih naftnih kompanija u regiji s financijskog gledišta. Inine investicije sada se moraju prilagoditi okolnostima stvorenima na temelju oduzimanja licencija na koje se odlučilo Ministarstvo gospodarstva. Ina neće izgubiti potencijal ulaganja u atraktivne prilike, ali u međuvremenu dioničarima se mora dopustiti da koriste svoju dividendu. Bude li Ini nedostajalo novca, dioničari će je financijski podržati u svakom trenutku, kao što je to MOL učinio 2009.– izjavio je izvršni direktor MOL-a József Molnár samo za Večernji list.

Ministarstvo gospodarstva o MOL-ovom zahtjevu za isplatu dividende priopćilo je da “očekuje od Ine investicije u istraživanje nafte i plina, posebice u Hrvatskoj, a isplata zadržane dobiti u predloženom iznosu zasigurno bi ugrozila investicijski potencijal INA-e i bila bi štetna za kompaniju”.

Na potezu dioničari

Ne bude li država podigla ruku za isplatu dividende, na potezu su dioničari među kojima su i obvezni mirovinski fondovi.

Kako smo napomenuli na račun četiri društva za upravljanje mirovinskim fondovima, u slučaju isplate dividende leći će 74 milijuna kuna, što nije značajan iznos novca za mirovinske fondove, ali iz njihovih redova može se čuti i da nisu sigurni kako će glasovati, ali i da bi novac, u slučaju da im se ponudi, uzeli jer sama ponuda dividende znači da menadžeri ne znaju što bi s njim.

>>Linić o zahtjevu MOL-a: To samo pokazuje da se rat nastavlja

>>Nakon pripremnog ročišta znat će se kada počinje suđenje Hernadiju

Komentara 2

AN
ANM
16:59 25.11.2014.

Više bi volio !?? Pa šta ne pitaš račanovce o detaljima ugovora! Možeš muljati koliko hočeš al Račan je okrenuo nož!

ST
stefj
18:10 25.11.2014.

Volio bi da se investira? Vjerojatno bi više volio da se donira, jer tako zapravo izgledaju investicijske želje Hrvatske vlade... Vlada ne shvaća da tvrke žele zaraditi, tj. investirati da bi zaradile, a ne investirati da bi plaćale porez ili, u ovom slučaju, spašavale radna mjesta i vladu koja ih tuži... Ma nema, vlada je totalno nesposobna, živi od konflikata, sukoba, afera i ideoloških podjela. Na isti način komunicira i s MOL-om. U takvom odnosu, jedino će stradati INA-a, nitko drugi. MOL će izvući novce na ovaj ili onaj način, a vlada će koristiti sukob da bi skupila političke poene za izbore. A INA, radnici i nacionalni interesi? Ma koga briga za to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije