Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunčani Hvar

Lakrdija na skupštini SH-a, nema dogovora HFP-a i Orca

hvar1
Hvaranin
03.01.2011.
u 22:46

Nakon sedam sati skupštine, riješeno samo smanjenje temeljnog kapitala. Dva najveća dioničara međusobno se optužuju, a za to je vrijeme sudbina najvećeg hotelskog poduzeća na Hvaru i dalje upitna

Sedam sati trajala je danas Glavna skupština Sunčanog Hvara, prijedlozi su pljuštali sa svih strana, a na koncu je cijela lakrdija završila bez dogovora. Točnije, glavni dioničari - Hrvatski fond za privatizaciju te Orco Property Group uspjeli su se dogovoriti samo oko jedne točke dnevnog reda - smanjenja temeljnog kapitala društva zbog pokrića gubitaka smanjenjem nominalnog iznosa dionica.

Dugovi od 400 mil. kuna

Kumulirani gubitak Sunčanog Hvara, nastao od 1996. do 2009. godine, iznosi oko 400 milijuna kuna. Orco je predlagao smanjenje nominalne vrijednosti dionice Sunčanog Hvara sa 100 kuna na 10 kuna dok je HFP-ov protuprijedlog bio smanjenje na 40 kuna, što je na koncu i prihvaćeno.

– HFP nije imao niti jedan jedan protuprijedlog do danas, do posljednjeg trenutka iako mi već mjesecima pokušavamo pregovarati s njima – ustvrdio je vlasnik Orco grupe Jean-Francois Ott.

– Uložili smo previše vremena da HFP-u pokušamo objasniti način poslovanja, a sada ćemo to isto vrijeme uložiti u suradnju s bankama i drugim klijentima. Više ne vjerujemo HFP-u i ne želimo razgovarati s njima jer su nesposobni – zaključio je Ott koji smatra kako se pokazalo kako je jedino Orcu stalo do sudbine Sunčanog Hvara.

S druge strane, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, koji u cijeloj priči nastoji zaštititi nacionalne interese, tvrdi kako je on iznio prijedloge za koje se zalaže još od rujna prošle godine i koje su predstavnici Orca već prije čuli. Pozvao ih je da se danas ponovno pokušaju dogovoriti oko spornih pitanja, no u Orcu tvrde kako taj poziv nisu čuli.

HFP predlaže isto od rujna

Točka oko koje se dosta raspravljalo bilo je i povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem potraživanja HFP-a i Orco Grupe prema Sunčanom Hvaru u vlasničke udjele, no ni oko toga se nije postigao dogovor. HFP je tražio da se potraživanja oba dioničara dijelom unesu u kapital, dok bi se drugi dio unio u rezerve kapitala. Orco na to ne pristaje, jer su njihova potraživanja veća, pa bi se shodno tome odrekli i većeg iznosa koji bi, kako tvrde, “išao u korist svih ostalih dioničara”, a ne njih.

Nakon ovih neuspjelih razgovora i međusobnog optuživanja pitanje je do kada će banke čekati rješenje i hoće li i u kakvom stanju Sunčani Hvar dočekati sezonu.

Ključne riječi

Komentara 2

IV
Ivekivek
19:42 04.01.2011.

Jel to to tzv. strano ulaganje za kojem plaču naši političari........?

UK
Ugo Kajvez
08:48 04.01.2011.

Treba hrvatskoj jedan putin .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije