Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doing Bussines

Hrvatska skočila za 25 mjesta – na 40.

radnici
Foto: Marko Prpić/Pixsell
27.10.2015.
u 20:03

Prije samo dvije godine bili smo na 89. mjestu od ukupno 189 zemalja u kojima se ocjenjuje lakoća poslovanja

 Na ljestvici Doing Bussines Svjetske banke, Hrvatska je skočila za čak 25 mjesta, sa 65. na 40., ostavivši za sobom, primjerice, Italiju, Rusiju, Mađarsku... Slovenija je na 29. poziciji, a Srbija iza nas, 59.

Prije samo dvije godine bili smo na 89. mjestu od ukupno 189 zemalja u kojima se ocjenjuje lakoća poslovanja. – Izuzetno mi je drago što napokon svjedočimo rezultatima kumulativnih reformi na kojima smo radili posljednjih nekoliko godina, a koje su pridonijele realizaciji novih investicija i novog zapošljavanja. Osim samog rasta investicija – izravna ulaganja u 2014. porasla su gotovo 400 posto u odnosu na 2013. – veselim se činjenici da se sama struktura tih investicija promijenila. To su upravo one investicije koje želimo, investicije u proizvodnju namijenjenu izvozu, koje otvaraju značajan broj novih radnih mjesta – kaže ravnatelj Agencije za investicije Damir Novinić.

Sada se građevinska dozvola može dobiti čak u roku od jednog dana. Takav je primjer bio kod poljskog PressGlassa. Valamar je čekao dva dana, Wollsdorf pet dana, CWS Boco sedam dana, Atlantic grupa 19 dana. – U pripremi projekta i tijekom gradnje tvornice u Novoj Gradiški naišli smo na iznimno razumijevanje i susretljivost predstavnika lokalne zajednice, a odlična suradnja nastavlja se i danas kad tvornica redovito radi – kažu u Atlantic grupi.

Zadovoljna je i West Gate grupa. – Suradnja Agencije za investicije i konkurentnost, Ministarstva graditeljstva i grada postoji od prvog dana i ubrzala je naš projekt – kaže član uprave Davor Pavlov.

Ove godine smanjen je ili ukinut porez na dobit tijekom 10 godina za ulagače, ovisno o visini ulaganja.  

>>Hrvatska 65. među 189 zemalja po konkurentnosti, uz bok Omanu i Moldaviji

>>Hrvatska napredovala na ljestvici Svjetske banke. Grčić: Mjerimo se prema najboljima

Komentara 49

Avatar majmunranko
majmunranko
20:39 27.10.2015.

Kakva je ovo LAŽ? Za ovu godinu je 39. mjesto, da slijedeću je 40. mjesto, to je PAD.

Avatar majmunranko
majmunranko
20:43 27.10.2015.

Ne mogu vjerovati kakva hrpetina neprovjerenih laži i podvala, ne mogu vjerovati. Kako vam se ne gadi ovako nešto objaviti? Od ove godine je uvedena potpuno nova metodologija. Po staroj metodologiji smo bili na 86. mjestu, a sad smo na 83. mjestu, a po ovoj metodologiji smo bili na 39. mjestu, a sad smo na 40. mjestu. Apsolutno nikakvog pomaka nema, niti u jednoj kategoriji. Laž, laž, laž je osnova srpskog identiteta i potvrda urođene inteligencije, kao što kaže Dobrica Ćosić.

FR
frend1
21:01 27.10.2015.

Da je bilo ikakvog rasta, pa i u domenu statističke greške, već bi se Grčić pohvalio. Ali pad s 39. mjesta na 40 je uvijek bio pad, bez obzira o čemu se radilo, pa i o ovakvim glupostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije