Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doing Business

Hrvatska napredovala na ljestvici Svjetske banke. Grčić: Mjerimo se prema najboljima

Branko Grčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
29.10.2014.
u 08:31

O prekomjernom deficitu i zahtjevima EU, Grčić je kazao kako se 'neće ispuniti projekcije s početka godine'

U emisiji A sada vlada Hrvatskog radija gostovao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je komentirao 65. mjesto (od 189 zemalja) na ljestvici indeksa poslovanja Doing Business Svjetske banke, što predstavlja napredak u odnosu na lani. Izvješće prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa.

 – Predstečajnim nagodbama unaprijedili smo rješavanje nelikvidnosti. Sad se mjerimo prema najboljima i pomaknuli smo se prema gore – kazao je Grčić.

Ispred Hrvatske su i dalje Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. i Mađarska na 54. mjestu dok se iza nje, na 68. mjestu, nalazi Albanija. Kosovo je na 75., Srbija na 91., a Bosna i Hercegovina na 107. mjestu.

O jučerašnjem prihvaćanju partnerskog sporazuma za korištenje EU fondova do 2020. godine Grčić je kazao:

 – Ovo je veliki uspjeh ekipe koja radi na EU fondovima jer je dosad prihvaćeno 18 od 28 partnerskih sporazuma – kazao je Grčić.

Nepredviđeni troškovi

O prekomjernu deficitu i zahtjevima EU, Grčić je kazao kako se "neće ispuniti projekcije s početka godine".

 – Problem je prihodovna strana i nepredviđeni troškovi poput onih za poplave. Jako je teško bilo postići pozitivnu stanu rasta, no ona će i dalje biti na prihvatljivoj razini. U pripremi proračuna za 2015. koncentriramo se na dubinsko snimanje komponenti s rashodovne strane. Rebalans će donijeti deficit između 15 i 16 milijardi kuna, što je 4,8% na razini centralne države, a deficit opće države ovisit će o deficitu lokalne samouprave. Stopa gospodarskog rasta bit će – 0,5 što mislim da je realna procjena, a za 2015. prognoziramo gospodarski oporavak – kazao je Grčić.

Istaknuo je kako se rebalansom neće dirati u prava branitelja.

 – Svi od nas traže reforme i mi ih nastojimo realizirati, nema populizma i pokrit ćemo se samo onoliko koliko je prekrivač dug – kazao je.

Voditi računa o svakoj kuni

O rastrošnosti ministra koju je otkrio nalaz državne revizije Grčić je kazao kako se mora voditi računa o svakoj kuni.

 – Svatko u Vladi mora voditi računa o svom proračunu – izjavio je Grčić koji se osvrnuo i na izdvajanje HZZO-a iz riznice.

 – Odvajanje iz riznice pitanje je likvidnosti. Novac iz HZZO-a čuvat će se u HNB-u jer je to neovisna institucija – kazao je.

>> Grčić: Apsolutno sam zadovoljan rebalansom proračuna

>> Zmajlović troši na parking, Grčić ima velike urede

>> Jakovina potpisao ugovore vrijedne 712 mil. kn! Više od 70 % sufinacira EU

Komentara 51

DR
draxy
08:42 29.10.2014.

Odlično 65. mjesto! Grčiću u skijanju se ne bi plasirali u drugu vožnju a ne da se mjerite sa najboljima.

VV
Vrazje Vjestice
08:29 29.10.2014.

Grčić: This time next year we'll be millionaires...

MA
majusko
08:29 29.10.2014.

stalno sljedece godine. A prema poduzetnicima se ponasaju kao kriminalcima. Npr. izlist iz fine kosta 18kn po stranici, za poduzetnika 50. itd. jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije