Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kuna ojačala

15.05.2007.
u 13:45

Dolar je na svjetskim deviznim tržištima tijekom većine prošlog tjedna postupno jačao prema euru. Naime, nakon što je početkom prošlog tjedna euro vrijedio više od 1,36 dolara, do kraja tjedna oslabio je na ispod 1,3480 dolara.

Na samom kraju prošlotjednog trgovanja slabljenje eura je zaustavljeno, a zajednička europska valuta ojačala je na iznad 1,3520 dolara. Ukupno je tijekom prošlog tjedna dolar oko 0,5 posto ojačao prema euru, na što su utjecale špekulacije da se razlike između kamatnih stopa središnjih banaka neće smanjiti onoliko koliko je tržište očekivalo.

Prošli tjedan i Europska središnja banka (ECB) i Američka središnja banka (FED) zadržale su svoje kamatne stope nepromijenjenima, na 3,75 posto, odnosno na 5,25 posto. Posljednji put je kamatna stopa ECB-a povećana još u ožujku, a prekonoćna kamatna stopa FED-a nije mijenjana na posljednjih sedam sastanaka FED-a.

Na domaćem deviznom tržištu početak prošlog tjedna protekao je mirno, uz ujednačenost ponude i potražnje za devizama. Tečaj se zadržavao u rasponu 7,34  7,35 kuna za euro, ali je, pod utjecajem slabije potražnje, u nastavku trgovanja euro oslabio.

Sredinom prošlog tjedna nastavljeno je slabljenje eura prema kuni, a u drugoj polovici tjedna tečaj je pao na ispod 7,33 kune. Slabija korporativna potražnja za eurima tijekom prošlog tjedna utjecala je na deprecijacijske pritiske prema zajedničkoj europskoj valuti. Po srednjem tečaju HNB-a euro je tijekom prošlog tjedna za oko 0,8 posto slabio prema kuni, a početkom ovoga tjedna zadržan je ispod 7,33 kune.

Dolar je početkom prošlog tjedna nakratko oslabio ispod 5,40 kuna, odnosno na višegodišnji minimum prema kuni. U nastavku trgovanja dolar se ipak uspio oporaviti te se početkom ovoga tjedna približio razini od 5,44 kune.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije