Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug je rastao sporije

Kućanstva u godinu dana povećala financijsku imovinu za skoro 50 milijardi kuna

Hrvatske kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
02.05.2022.
u 13:43

Financijska imovina cijelog hrvatskoga gospodarstva povećala se u 2021. za 214 milijardi kuna, dok su financijske obveze veće za 180,4 milijarde kuna

Hrvatska kućanstva financijski su bogatija za skoro 50 milijardi kuna u 2021. nego što su bila godinu ranije! Na kraju prošle godine ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 586 milijardi kuna, što je 2,3 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, a čak 49,1 milijardu kuna više nego 2020.

Prema podacima iz statističkog priopćenja HNB-a o statistici financijskih računa za četvrto tromjesečje 2021. istodobno su se financijske obveze kućanstava zadržale na 156 milijardi kuna, što je neznatan porast od 0,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Financijska netovrijednost sektora kućanstava povećala se time na 430 milijardi kuna, 3,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, čime se nastavio trend postupnog, ali postojanog povećavanja financijske netovrijednosti tog sektora.

Na kraju četvrtog tromjesečja 2021. financijska imovina cijelog hrvatskoga gospodarstva iznosila je 2.742 milijardi kuna što je povećanje od 39 milijardi kuna u tom tromjesečju i 214 milijardi kuna u godinu dana. 

- U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju četvrtog tromjesečja 2021. iznosila je 637 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 10,6 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 31,4 postotna boda u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva smanjile su se za 12,6 postotnih bodova u tromjesečju i za 45 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju četvrtog tromjesečja 2021. dosegnule razinu od 670 posto godišnjeg BDP-a. Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na rast tromjesečnog BDP-a – stoji u HNB-ovu statističkom izvješću. 

Na kraju četvrtog tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 772 milijardi kuna, 0,9 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 1.166 milijardi kuna, što je rast od 0,8 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja.

Rezultat takvih kretanja bilo je smanjenje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na – 394 milijardi kuna, što je za 0,7 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije