Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitcoin nadomak vrijednosti od 50.000 dolara

Kriptovalute vrijede 2 mlrd. $,ali investitori pozivaju na oprez

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
31.03.2022.
u 08:20

Klimatski aktivisti tvrde da bi bitcoin mogao biti 99% zeleniji prebaci li se na drugi model rudarenja

Globalna tržišna kapitalizacija kriptovaluta dosegnula je više od dvije milijarde dolara. Kripto je pokazao određenu otpornost uslijed globalne krize nakon pandemije i ruske invazije na Ukrajinu, no izgubio je gotovo pola vrijednosti početkom godine.

Na najvišoj vrijednosti od 47.765 dolara od ponedjeljka, bitcoin se kao vodeća kriptovaluta na tržištu probio iznad raspona 34.000- 44.000 dolara kojim se trguje veći dio ove godine.

- Sada se približava razini od 50.000 dolara. Svijet juri prema digitalnoj revoluciji i dugoročna putanja za bitcoin mora biti uzlazna - tvrdi Nigel Green iz DeVere Grupe.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta nakratko je dosegla 3 bilijuna dolara 10. studenog 2021., kada je vrijednost bitcoina iznosila čak 69.000 dolara. Iako je dominantna kriptovaluta, tržišni udio bitcoina je postupno pao s 70% ukupne kapitalizacije početkom 2021. na trenutnih 42%.

- Iako bitcoin ostaje jak kratkoročno, rastuće cijene nafte povećavaju vjerojatnost recesije sljedeće godine - upozorio je Marcus Sotiriou, analitičar u britanskom GlobalBlocku. Prema Chainalysisu, sve veći udio bitcoina - gotovo 60% ukupne ponude - investitori drže dulje od godinu dana, u odnosu na 54,7% u posljednjih 25 tjedana. Ashwath Balakrishnan, potpredsjednik istraživanja u Delphi Digitalu u Bengaluruu, upozorava da je teško identificirati trajni smjer tržišta.

- Svi su pomalo oprezni. Ako se bitcoin odbije od 46.000 dolara i povuče se, to vjerojatno znači da smo zaglavili s ograničenim rasponom još barem mjesec dana - tvrdi Balakrishnan. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije