Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kranjec: I Slovenija bi se mogla naći u sličnoj situaciji kao Grčka

Vlada je svjesna situacije, no nedostaje joj dugoročna strukturna politika. Program stabilizacije i strukturnih reformi napravljen je, no nedostaje konkretnih poteza, što može biti opasno, tvrdi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.
13. veljače 2010. u 14:43 13 komentara 2 prikaza
'Sloven Prime Minister Borut Pahor arrives for an European Union summit focussed on supporting debt-laden Greece and preventing contagion throughout the rest of the eurozone, on February 11, 2010 in B
Foto: 'GEORGES GOBET'

Manjka nam dugoročna strukturna politika, koja će biti konkretna, a ne samo na papiru, inače bi se Slovenija mogla naći u problemima kao i Grčka, kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Ne tvrdim da će Slovenija ići putem Grčke, no mogla bi se naći u sličnoj situaciji, bude li vodila neodgovornu fiskalnu politiku, objasnio je.

- Euro nam neće sve riješiti, na što bih rado upozorio kreatore naše ekonomske politike. On na dugi rok može biti problem u državama čija ekonomska politika nije usklađena s eurozonom, no priče o propadanju eurozone i napuštanju eura apsurdne su - kaže Kranjec, koji ističe kako problemi u nekim članicama EU-a u području eura proizlaze iz nepridržavanja jedinstvene monetarne i fiskalne politike. No, fiskalne su restrikcije, smatra, jedini način smanjenja sve većeg deficita i zaduživanja te povećanja konkurentnosti jer u eurozoni nema mogućnosti prilagođavanja tečajeva nacionalnih valuta.

Vlada je, smatra Kranjec, svjesna situacije, no programu stabilizacije i strukturnih reformi nedostaje konkretnih poteza. 

- Vidite, nedavno su se sastali njemačka kancelarka i francuski predsjednik i dogovorili 80 zajedničkih projekata. Htio bih vidjeti operacionalizaciju naše reforme zdravstva s konkretnim datumima i planovima. A svi su samo puni praznih riječi. To me najviše zabrinjava - kaže Kranjec.

Nakon što je program stabilizacije i strukturnih reformi jučer prihvaćen od slovenskog parlamenta, premijer Borut Pahor izjavio je da on nema alternative ne želi li Slovenija pasti na ekonomsku marginu Europe. Provede li se, državni bi proračun iduće tri godine bio zamrznut na nominalni iznos od 9 milijardi eura s uštedama u proračunu od 400 milijuna eura svake godine. Deficit državnog proračuna do 2013. godine trebao bi se svesti na 3 posto, dok bi udio duga javnog sektora u BDP-u do tada trebao pasti sa 42 na 39 posto.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • -obrisani-:

  Ojha i slo kompanija Procitajte moje komentare od prosle godine Sve moje probnoze su tacne. Uskoro ce za vama i Hrvatska sa ovom komunistickom vlascu. Ne se sekirati

 • jankoprekobrda:

  Je Slovenija je duzna kao Grcka, mozda i malo vise!! Ali i kada vrate dug svima stedisama Ljubljanske Banke nece imati niti za vodu a kamo li za kavu, a vrucu juhu ce tek kusati.

 • Avatar kos
  kos:

  Kad čujem za njih ALERGIJA me hvata!