Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zlatna kuna'

Kovačević: Smanjena nelikvidnost, rak rana osječko-baranjskog gospodarstva

zlatna kuna
Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
11.06.2014.
u 11:30

Belišćanski Harburg Freudenberger, Altrad Limex iz Donjeg Miholjca te osječki Spin informatički inženjering najbolje su tvrtke Osječko-baranjske županije. Zbog ostvarenih poslovnih rezultata nagrađene su "Zlatnim kunama" u osječkom HGK-u.

Belišćanski Harburg Freudenberger, Altrad Limex iz Donjeg Miholjca te osječki Spin informatički inženjering najbolje su tvrtke Osječko-baranjske županije. Zbog ostvarenih poslovnih rezultata nagrađene su "Zlatnim kunama" u osječkom HGK-u.

- Presudile su desetinke prilikom ovogodišnjeg izbora najboljih jer smo u konkurenciji imali 14 kandidata koje je bilo zadovoljstvo analizirati - poručio je predsjednik osječkog HGK Zoran Kovačević.

HFB lani je, uz postojeću proizvodnju strojeva za proizvodnju automobilskih guma, startao i s proizvodnjom preša za ekstrakciju jestivog ulja. Istovremeno je preseljena i kompletna proizvodnja tih strojeva iz Njemačke u Belišće. Udio izvoza u ukupnim prihodima koji su prošle godine dosegnuli 578,6 milijuna kuna od čega je 563,2 ostvareno na stranim tržištima, popeo se na 98 posto.Tvrtka zapošljava 610 radnika kojima je lane prosječna neto isplaćena plaća iznosila 7.780 kuna.

- U dogledno vrijeme planiramo nova zapošljavanja - najavio je Josip Markovac, direktor Altrad Limexa tvrtke koja je nastala nakon što je francuska grupacija Altrad 2010. godine preuzela posrnuli Limex. Donjomiholjački Altrad Limex proizvodi miješalice i građevinska kolica, a lane su uprihodili 104,3 milijuna kuna. Njihovi proizvodi prodaju se u svim europskim zemljama te na tržištima južne Afrike i Južne Amerike u Surinamu. U fokusu su im, ipak, njemačko, rumunjsko, francusko, rusko, ukrajinsko, talijansko te tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Osječki Spin koji se bavi razvojem softvera te implementacijom IT projekata "Zlatnu kunu" je "odnio" u kategoriji malih tvrtki. Glavni proizvod im je Jupiter Software - integralni sustav za upravljanje resursima, a kojega koristi više od 230 tvrtki u regiji na preko 3000 računala. Oni zapošljavaju 50 radnika čija je prosječna neto isplaćena plaća lani iznosila 6,333 kune.

Ocrtavajući gospodarsku aktivnost na području Osječko-baranjske županije, Kovačević je rekao, kako se ona pogoršala nakon nekoliko stagnirajućih godina. Potkrijepio je to i brojkama navodeći kako je prošle godine ostvareno 23,6 milijardi kuna dok je godinu prije bilo 25 milijardi kuna prometa. Ohrabruje, pak, dodao je, 17 postotni rast u investicije.

- Nelikvidnost koja je bila najveća rak rana osječko-baranjskog gospodarstva smanjila se tri puta u zadnje dvije godine i to je najbolja vijest - zadovoljan je Kovačević.

>> Otpremljeno je 14.000 boca sedam vrsta vina Erdutskih vinograda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije