Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao stoljeća

Konzorcij se raspao, a opet mu se nudi posao u Crnoj Gori

željko žderić
Nino Strmotić
25.04.2010.
u 19:12

Splitski Konstruktor uspio je navodno pribaviti bankovna jamstva kineske banke Exim

Prema pisanju crnogorskih medija, splitski Konstruktor uspio je dobiti bankarske garancije za, kako su ga nazvali, posao stoljeća izgradnju autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori.

Potvrda veleposlanika


Garanciju je Konstruktoru navodno dala kineska banka Exim, što je crnogorskim medijima potvrdio i tamošnji kineski veleposlanik Li Manchang, no službenu potvrdu čelnog čovjeka Konstruktora Željka Žderića kao ni instituta IGH-a nismo uspjeli dobiti.

Kako neslužbeno doznajemo, izraelsko-grčki konzorcij Aktor-HCH nije snizio cijenu, a prema nekim informacijama, nije uspio nabaviti ni bankovna jamstva za gradnju dionice autoceste Bar – Boljare od Podgorice do Mateševa, što je bio glavni zahtjev crnogorske vlade.

Detalji do kraja tjedna


Umjesto toga, stigla je ponuda da se za 1,2 milijarde, kolika je bila njihova ponuda na natječaju, gradi i dionica od Đurmana do Virpazara, duga nepunih 15 kilometara. Još je prošlog tjedna, kada je trebala biti donesena konačna odluka o prihvaćanju izraelsko-grčkog konzorcija, na pitanje što će biti ako njihova ponuda ne bude prihvatljiva, crnogorski ministar prometa Andrija Lompar odgovorio kako postoji i zatvorena ponuda trećeg ponuđača Pora i Alpine, a moguće je i da pozovu hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom da ponovno dostavi ponudu.

Od izvora bliskih vladi Crne Gore neslužbeno doznajemo da su obnovljeni neformalni pregovori s Konstruktorom koji bi, ako dođe do ponovnog predavanja ponude za gradnju autoceste morao ponovno pozvati i IGH i Tehniku da mu se priključe s obzirom na to da je konzorcij nakon propalog posla službeno prestao postojati. Crnogorski izvori navode i da će doći do promjene u gradnji dionica same autoceste te kako bi prva na red trebala doći dionica između Bara i Podgorice, a ne između Smokovca i Mateševa, kako je prvo bilo predviđeno. Novi bi se detalji trebali znati do kraja tjedna, kao i je li Konstruktor ponovno u igri za posao stoljeća.

Komentara 11

TA
tarle1
20:42 25.04.2010.

Sačuvaj me bože nešto raditi za nepoštene investitore, Crnogorce. Jedino da i izvođači nisu ništa bolji; pa tko koga bolje prevari.

PE
peski
20:58 25.04.2010.

samo me zanima kolko love bi leglo u Hr,ha-ha-ha

OB
-obrisani-
19:30 25.04.2010.

PA ako je to istina onda ne znam što se čeka! Vrijeme je novac a u hrvatskoj kao da ima previše novca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije