Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKE MUKE

Konditori osvajaju strana, ali gube domaće tržište

06.03.2014., Zagreb - Tvornica cokolade i keksa Kras. Radnici u pogonu pakiraju cokolade.
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
18.06.2014.
u 19:00

Izvoz konditora godinama kontinuirano raste, sa 9100 tona iz 2008. na 10.366 tona koliko je iznosio tijekom prošle godine

Hrvatski konditori lani su proizveli 53.032 tone raznovrsnih slatkiša, od kojih su kroz izvoz prodali gotovo polovicu proizvedenih količina, konkretno strancima su lani prodali 26.374 tona. Izvozom asortimana, na europsko, ali i prekooceanska te bogata arapska tržišta ostvarili su sveukupno 118 milijuna dolara prihoda te su paralelno od tog iznosa samo 65 milijuna dolara potrošili na uvoz sirovina i ostalih komponenti nužnih za redovitu proizvodnju, a ostatak stavili u svoje proračune.

Spomenuta četiri podatka na prvu loptu ilustriraju da domaća konditorska industrija ima samo slatke brige i odličnu perspektivu jer izvozi polovicu cjelogodišnje proizvodnje, što je podatak kojim se baš ne mogu pohvaliti mnogi poduzetnici i usto bilježi suficit, o kojem većina hrvatskih gospodarstvenika i dalje može tek samo sanjati.

Da situacija nije ružičasta kako se iščitava iz iznesenih podataka, svjedoči analiza koju je za ovaj sektor izradio Stipan Bilić, direktor Kondina, strukovne grupacije u kojoj je okupljena konditorska industrija. Uz Belgiju i Švicarsku, još jedino Hrvatska od svih europskih zemalja bilježi ovako velik udjel izvoza u odnosu na ukupnu godišnju proizvodnju. Međutim, dobra vijest ima i negativnu inačicu pa je Hrvatska, iznosi Bilić, jedina zemlja EU koja na vlastitom, matičnom tržištu prisvaja manje od trećine (28%) udjela. Ovu tvrdnju Bilić potkrepljuje podatkom o prošlogodišnjem uvozu kada su Hrvati konzumirali čak 68.728 tona slatkiša iz uvoza, što je 72 posto od ukupno prodanih konditorskih proizvoda.

Izvoz konditora, podsjeća, godinama kontinuirano raste, sa 9100 tona iz 2008. na 10.366 tona, koliko je iznosio tijekom 2013. Usto je u 2011. izvoz bio premašio 13 tisuća tona, no najprije recesija, a onda i izlazak iz Cefte, ispisali su negativne trendove na rezultatima unatrag dvije godine. S druge strane, podsjeća, u 2012. na hrvatskom tržištu prodano je 59,9 tisuća tona uvezenih slatkiša, što je 2013. poraslo za 8800 tona. 

>> Sve prerađivačke tvrtke mogu jeftino izvoziti preko Orbica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije