Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA ŠKVEROVA

Končar se žali na uvjete, Popijač kaže da su puno učinili

Danko Končar
PIXSELL
07.11.2011.
u 10:50

Danko Končar ocijenio je tekst predloženog ugovora “totalno neprihvatljivim”. Država mu, požalio se, nameće niz obveza, pa tako i ugovornu kaznu od 150 tisuća kuna po svakom otpuštenom radniku u brodogradilištima.

– Danko Končar godinama figurira kao ozbiljan kupac brodogradilišta, ali svaki put kad se prodaja treba privesti kraju on se predomisli. Ni Končar niti Debeljak nisu mogli imati jeftiniju reklamu u medijima od one koju imaju kao kupci brodogradilišta – komentira sindikalac Ozren Matijašević najnovije vijesti vezane uz škverove.

Dali nacrt ugovora

Vlada je na početku listopada samoborskom Divu i Končarovim Jadranskim ulaganjima dostavila nacrt kupoprodajnih ugovora za pojedina brodogradilišta što ga je pripremio dekan riječkog Pravnog fakulteta Eduard Kunštek. Prve reakcije iz Samobora na tekst ugovora bile su pozitivne, no ovaj vikend oglasio se Danko Končar koji je u nekoliko novinskih intervjua kazao da mu je tekst predloženog ugovora “totalno neprihvatljiv”. Država mu, požalio se, nameće niz obveza, pa tako i ugovornu kaznu od 150 tisuća kuna po svakom otpuštenom radniku u brodogradilištima.

Ministar Đuro Popijač nije želio komentirati detalje ugovora, ali uvjeren je da Končar nije izrekao ‘neke kvalifikacije koje prenose mediji’. Pregovori o ugovorima još traju, a nakon što se ti dokumenti usuglase kod kuće, Popijač kaže da se o njima mora izjasniti i Europska komisija. Vlada prodaje brodogradilišta tri godine, a približno dvije godine pregovara s kupcima o uvjetima. Ukoliko se ugovorene stavke ne ispoštuju do sredine 2013. i hrvatskog ulaska u EU, škverovi bi morali državi vratiti silne milijarde potpora koje su uložene u brodogradilišta nakon od 2006. godine. To bi ujedno značilo i njihov stečaj.

Što reći u siječnju

Popijač kaže da ugovori slijede natječajnu dokumentaciju, ali nije mogao reći kad se očekuju potpisi. Poznavatelji prilika smatraju da će Jadranka Kosor i Đuro Popijač to pokušati izbjeći te će vruć krumpir predati u ruke novoj vlasti. Malo je vjerojatno da će novi ministri staviti potpise na ugovore svojih prethodnika prije nego što ih ozbiljnije prouče. Na to, čini se, računa i Danko Končar koji priželjkuje novi natječaj.

– Potpuno podržavam prijedlog da kupci ponude novčano jamstvo za realizaciju ugovorenoga, a posebno kaznu za nezakonito otpuštene radnike – kaže sindikalac Matijašević. Ministar Popijač dodaje da se država obvezala brodogradilištima isplatiti 1,5 milijardu kuna dodatnih jamstava, ali tek kad proces restrukturiranja počne.

Komentara 16

DE
deus ex machina
10:53 07.11.2011.

POPIJAČ JE U PRAVU !!! Stvarno su nam \"puno učinili\" !!!

OB
-obrisani-
11:06 07.11.2011.

Ja sam potpuno siguran da taj ratni profiter Koncar na razlicite nacine placa novinare VL-a a i sam VL. Uvijek pisu fine lazi o njemu a admin ce se brzo postarati izbrisati komentare koji imalo negativno komentiraju tog lopova. .

UT
utatica
18:29 07.11.2011.

Popijaču, briši od tog kriminlaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije