Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodogradnja

Končar odustaje od 3. maja, ali kupuje Brodotrogir i Kraljevicu?

'SPECIJAL OBZOR 29.11.2011., Zagreb - Danko Koncar, najbogatiji Hrvat na svijetu cije se bogatsvo procjenjuje na 3 milijarde dolara. Poslovno carstvo prostire se po cijelome svijetu, a nista skromnije
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
13.03.2012.
u 12:27

Svoje će snage i novac Danko Končar usmjeriti na Brodotrogir i Kraljevicu.

Danko Končar vrlo je blizu odustajanja od kupnje riječkog brodogradilišta \"3. maj\", doznajemo od izvora vrlo bliskog Končaru.

– Končar je praktično već odlučio odustati od \"3. maja\", a na tu odluku znatno su utjecali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i sindikalci iz riječkog škvera koji su bili krajnje nekorektni jer su u medije izašli s informacijama sa zatvorenog sastanka. U medije je plasirana dezinformacija o najavi otkaza za više od tisuću zaposlenika \"3. maja\". A o tome Končar uopće nije govorio – kaže naš izvor. Unatoč tomu, i dalje je zainteresiran za kupnju Brodotrogira i Kraljevice.

– Tamo sindikalci misle drukčije nego u \"3. maju\" i Končar će sav svoj novac i snagu usmjeriti u ta dva brodogradilišta – kaže naš izvor.

Hoće li Končarova odluka značiti stečaj riječkog škvera, koji zapošljava 2500 ljudi?

Stečaj ne dolazi u obzir

– Danko Končar je na subotnjem sastanku nekoliko puta ponovio brojku od tisuću do 1500 radnika viška, a potom kazao kako nema ugovorenih novih poslova. Bilo mi je sve jasno – komentirala je Končarovu najavu Nada Jelinić Starčević, predsjednica Radničkog vijeća u \"3. maju\". Na pitanje što dalje, jer je Končar, odnosno njegova tvrtka \"Jadranska ulaganja\", jedini predao ponudu za privatizaciju 3. maja, Starčević veli kako se čudi zašto je uopće došlo do lažne alternative – privatizacija ili stečaj.

– Čačić i Ministarstvo gospodarstva nisu dobro proučili situaciju \"3. maja\" s obzirom na obveze države prema riječkom škveru koje se odnose na novčanu naknadu za oduzete nekretnine i pomorsko dobro (otprilike 3,2 milijarde kuna, nap. a.), a koje su veće nego gubici brodogradilišta nastali u posljednjih 15 godina. Pozitivni smo, imamo ugovorenih poslova do kraja godine, likvidni smo. Ni ministar Čačić ne može proglasiti stečaj, osim ako država ne bankrotira. Spominjanje stečaja apsurdno je i nije zakonski utemeljeno. To bih mogla i slikovito predočiti – kao da Končarovom operativcu, zdravom čovjeku, pripremamo sprovod – izjavila je i rekla da nije nimalo iznenađena razvojem događaja jer joj od početka nije bilo jasno što Končar radi u toj priči. Predsjednik sindikata \"3. maj\" Željko Maračić veli kako su nakon sastanka dobili dojam da se nešto takvo sprema. Čuo je, kaže, izjavu Končarova sina Nenada da će oni, ako ih u \"3. maju\" ne žele, odustati.

– Možda smo im dali potreban povod, ali nam to nije bila namjera. Vlada vodi privatizaciju, a to sviđa li se nama Končar ili ne, manje je važno. On ne donosi posao, a mi smo s poslom pri kraju. Ostaje problem zaposlenosti i opstojnosti, stečaja se, zasad, ne trebamo bojati. Končar je partner Vlade, a mi smo u drugom planu i ne vjerujemo da imamo toliki utjecaj, na nama je da radimo. Ni dosad nismo znali tko je vlasnik škvera – kazao je Maričić.

Čačić čeka objavu

Riječki gradonačelnik V. Obersnel informaciju o povlačenju Končara jučer nije htio komentirati.

– Privatizacija škvera ozbiljna je stvar. Končar to treba riješiti s onima koji su raspisali natječaj o privatizaciji, dakle s Vladom – kratko je kazao. Čačić je poručio da će povlačenje Končara iz \"3. maja\" komentirati kad bude službeno.

Komentara 37

OB
-obrisani-
13:08 13.03.2012.

Radnici preuzmite stvar u svoje ruke kao oni iz Jadrankamena, inace ce te doziviti sudbinu Dalmacija vina!! KONCA nadaj se drzavne revizije pa makar za 10 godina necemo dozvoliti da nam Hrvatsku opljackate!!

Avatar WindFucker
WindFucker
13:18 13.03.2012.

Mr. Hoću Neću... Jedino konkretno što je taj kupio do sada bilo je ono gdje je trebalo zaštiti političare i / ili bankare; na pr. kupovina zemljišta u Barbarigi od Hypo banke (IDS i HDZ s prstima u medu)... Osimim toga, kupio je još zemljišta po Istri (uz \"pomoć\" Vinke Cetinski), sa svrhom pranja i izvlačenja novca. Ponude dao za sve u Hrvatskoj, no uvijek odustao kada god je morao uložiti konkretnu kunu, kao što je slučaj i sa 3. majem... Čovjek je pravi Keyser Soze... Fiktivni bogataš za potrebe političara i banaka...

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:02 13.03.2012.

Eto Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije