Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adriadiesel

Končar nas želi spasiti, a država i Uljanik ne

Adriadiesel
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
09.02.2015.
u 06:50

Radnici su podržali upravu, imaju razumijevanja za teškoće s kojima se nosi, no očekuju kontinuiranu isplatu plaća

Od šest zaostalih plaća iz 2014. godine, odnosno iz vremena prije preuzimanja tvrtke, Nenad Končar isplatio je četiri i pol. To su plaće iz vremena kada se u Adriadieselu nije radilo. Osim toga, isplaćivao je plaće od lanjskog kolovoza, kada je preuzeo mjesto predsjednika uprave, a plaća za prosinac isplaćena je zadnji dan u tjednu. Sve su to vidljivi i ohrabrujući pomaci na bolje, no budućnost je i dalje neizvjesna - kazao je Dragutin Vuljanić, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, o stanju u karlovačkom Adriadieselu pet mjeseci nakon pokretanja predstečajne nagodbe.

Radnici su na nedavnom sastanku podržali upravu, imaju razumijevanja za teškoće s kojima se nose, no očekuju kontinuirano isplaćivanje plaća te isplatu dvije plaće iz 2014. tijekom idućih mjeseci. Nadaju se i novim poslovima u Adriadieselu. Lanjskog je kolovoza Nenad Končar preuzeo mjesto predsjednika uprave Adriadiesela kao trećinski vlasnik tvrtke. I od tada, kažu u sindikatu, samo njegova Jadranska ulaganja pokušavaju tvrtku spasiti. 

– Država ima 33% vlasništva, a tu je i Uljanik. Nitko od njih nije pomogao Končaru u isplati plaća. Dogovor je bio da do kraja 2014. rade za minimalac, a od početka 2015. za punu plaću. Mi u sindikatu i radnici vidimo pomake, vlasnik se trudi isplatiti plaću i naći poslove, što danas nije lako. Od preuzimanja tvrtke, Končar je u nju, za plaće i rezervne dijelove koje tvrtka mora imati za servise, uložio oko 18 milijuna kuna, a Uljanik samo dva-tri milijuna. Stoga smatram da bi bilo poštenije da se država i Uljanik odreknu vlasništva za kunu u korist onoga tko je jedini voljan pomoći – dodao je Vuljanić.

>>Karlovačka banka spremna pomoći, ne i preuzeti Adriadiesel

>>Adriadiesel mora otpustiti 100 radnika da bi opstao

Komentara 4

Avatar El Indio
El Indio
07:42 09.02.2015.

U slucaju da je adeze na vlasti znalo bi se ko iz topa tko je krivac, a tako krivca nema bi rekao Zoki nemoze vlada za sve bit kriva

OB
ObrenM
09:41 09.02.2015.

Ovdje je ocit primjer,da ce netko ce guzonja dobiti mazalicu,za propast firme,kako bi je dobio podmazivac.

OB
ObrenM
09:41 09.02.2015.

Ovdje je ocit primjer,da ce netko ce guzonja dobiti mazalicu,za propast firme,kako bi je dobio podmazivac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije