Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Vladi

Končar kod Čačića: Ostajem pri ponudi da kupim brodogradilišta

Darko Končar
Goran Kovačić/PIXSELL
15.03.2012.
u 13:19

Danko Končar kazao je da mu Čačić nije rekao kada će Vlada donijeti odluku o brodogradnji, ali da on i dalje ostaje pri svojoj ponudi da kupi brodogradilišta

Danko Končar i njegov sin Nenad, vlasnik tvrtke Jadranska ulaganja koja je predala ponude za tri hrvatska brodogradilišta – 3. maj, Kraljevica i Brodotrogir, bili su danas na sastanku u Vladi s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem. Danko Končar kazao je da mu Čačić nije rekao kada će Vlada donijeti odluku o brodogradnji, ali da on i dalje ostaje pri svojoj ponudi da kupi brodogradilišta.

– Mi čekamo već dvije godine, kada smo predali prvu ponudu i da pojednostavimo situaciju, sve naše ponude prihvatila je vlada, koja vlada, to je druga stvar. I u tim ponudama nema nikakvih izmjena i ostajemo iza svega što smo onda napisali – tvrdi Danko Končar. Na pitanje novinara kakva jamstva ima, rekao je da nikada nisu nudili bankarska jamstva, nego da imaju korporativna jamstva te da je na Vladi da odluči vrijede li im ta jamstva. Na pitanje hoće li otpuštati dio radnika, Končar je kazao:

– Program koji je prihvatila Europska unija, i ne samo od EU nego i sami sindikati, uprava, Republika Hrvatska, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, predviđa da se radnici moraju zbrinuti, a ne otpustiti. Prema programu to bi trebala odraditi Vlada, sve je definirano što moramo mi učiniti, a što Vlada, a što sami škverovi – nastavio je Končar koji se dotaknuo i pitanja koncesija.

– Iznos koncesije je uvijek sporan jer je on nametnut. Vi biste morali vidjeti genezu tih jedan posto, ona je nametnuta jer su škverovi imali ugovore na 30 godina gdje je koncesija bila jedan posto dobiti i oni su prisiljeni potpisati aneks tog ugovora. Nama ne trebaju smanjiti koncesiju ni ništa, ali škverovi to ne mogu plaćati. Danas ima poslova koliko hoćete, ali na svakom poslu, na svakom brodu koji škver ponudi treba imati gubitak od recimo 30-ak posto. Tko će podnijeti taj gubitak? Nisu problem poslovi, nego treba taj škver restrukturirati i potpuno ga srediti da ne pravi gubitke. Ništa drugo, a to neće riješiti koncesije ili nešto drugo. To je suština problema u škverovima i tko to shvati i prihvati se posla i riješi to, super – objasnio je Končar.

Ipak, ministar financija Slavko Linić novinarima je izrazio sumnju u Končarove namjere zaključivši kako on pokušava naknadno promijeniti pravila privatizacije.

– Končarova Jadranska ulaganja sada ne žele preuzimati rizike brodogradnje, a kad su se javili na natječaj znali su koji su rizici. Restrukturiranje brodogradilišta nije odnos prema tržištu nego prema postojećim neracionalnostima u brodogradnji. Restrukturiranje znači prodaju neosnovnih djelatnosti koje ne trebaju biti u sastavu brodogradilišta. To je problem koji je utvrđen još prije dvije godine, a sada govoriti da se pod restrukturiranjem podrazumijeva problem što je u ovom trenutku brodogradnja u svijetu u krizi – to nije restrukturiranje – kazao je Linić te dodao da su posljednje poruke Končara promjena pravila ponašanja i zato ih smatra neodgovornim.

Smeta Liniću i što Končar kao jamstvo nudi svoju kompaniju.

– Govoriti o jamstvima i za jamstva ponuditi Jadranska ulaganja, onda nemam što komentirati – tvrdi Linić, a na privatizaciju brodogradilišta osvrnula se i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja smatra da se to trebalo riješiti još 2006. godine, kada su bile naručene i plaćene studije o privatizaciji škverova.

– Tadašnja vlada nije napravila ništa iako je 2006. bila ekonomski puno povoljnija situacija. Tada je bila ekonomska ekspanzija i puno više potencijalnih kupaca, a sada su kriza i recesija – zaključila je Pusić.

Komentara 7

SR
s☺r@n
14:29 15.03.2012.

Bio kod majstora od lopova Gazimira Čač.ća.

BM
BRANITELJ-MUP
15:35 15.03.2012.

A gdje je bio Linić taj veliki mag izjava? Zašto on nije bio na tom sastanku? O čemu on se.........Kod prve prodaje austrijskom A-Tec-u vidjelo se da se traže korporativna jamstva i plan ulaganja! Na Vladi koja je sama sastavilaa ugovor a ne u pregovorima s Končarom je bila obveza da ga izmjeni ali tek nakon odustajanja A-TEC-a poništenja natječaja i onda tek ispočetka. E, ali nisu mogli, jer je konkurent A-TEC-u u isto vrijeme bio i Končar. I što sad, go......bi se izvalačila pljujući po Končaru. Pa i on je bio socijalistički direktor. Neće njega maloumni Linić učiti muljanju...he....he...he

Avatar WindFucker
WindFucker
14:44 15.03.2012.

Korporativna jamstva!?? Zaista g. Končar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije