Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJETLJIVI PODACI

Komisija otvorila istragu protiv Amazona

Amazon/Ilustracija
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL
17.07.2019.
u 13:48

Amazon bi primjerice mogao korištenjem osjetljivih podataka mogao dobiti sliku što tržište traže i zašto se neki proizvodi dobro prodaju, a drugi ne.

Europska komisija je u srijedu otvorila istragu o Amazonu, najvećoj internetskoj maloprodanoj trgovini na svijetu, zbog sumnji da koristi osjetljive podatke neovisnih trgovaca koji prodaju svoju robu na toj platformi.

"Europski potrošači sve više kupuju preko interneta. E-trgovina je povećala konkurenciju u maloprodaji i omogućila veći izbor po boljim cijenama. Moramo osigurati da velike internetske platforme ne ukinu te koristi kroz protutržišno ponašanje. Stoga sam odlučila pozorno ispitati poslovnu praksu Amazona i njegovu dvostruku ulogu, kao trgovca na malo i kao tržnice kako bi se utvrdilo je li to u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Martrethe Vestager.

Amazon kao platforma ima dvostruku ulogu: s jedne strane prodaje proizvode na svojoj internetskoj stranici , a s druge osigurava mjesto na kojem neovisni trgovci mogu izravno prodavati robu potrošačima. 

Kada je u ulozi vlasnika tržnice na kojoj neovisni prodavatelji prodaju robu, Amazon kontinuirano prikuplja podatke o aktivnostima na platformi. Prema preliminirnoj istrazi Komisije, čini se da Amazon koristi te osjetljive informacije.

Amazon bi primjerice mogao korištenjem tih podataka dobiti sliku što tržište traže i zašto se neki proizvodi dobro prodaju, a drugi ne.

Komisija će stoga proučiti i ugovore između Amazona i neovisnih prodavatelja, koji omogućavaju Amazonovu maloprodajnom poslovanju da analizira i koristi podatke neovisnih trgovaca. Komisija će se posebno zanimati utječe li i kako korištenje tih podataka na tržišno natjecanje.

Ako analiza pokaže da je došlo do kršenja pravila tržišnog natjecanja, Komisija će reagirati. Samo otvaranje istrage ne prejudicira krivnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije