Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napaja i do 30.000 kućanstava

Kod Knina otvorena Petrolova vjetroelektrana Ljubač vrijedna 37 milijuna eura

Petrol
10.05.2022.
u 21:22

Vjetropark Ljubač čini devet vjetrenjača odnosno turbina Nordex nazivne snage 3,6 MW, sa zajedničkom instaliranom snagom od 32,4 MW. U okviru Grupe Petrol trenutačno rade: dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana

Slovenski Petrol je u Ljubaču pored Knina službeno otvorio vjetroelektranu čija je investicija 37 milijuna eura, a ima kapacitet dovoljan za napajanje 30.000 kućanstava. Odnosno devet vjetroagregata ukupnoh kapaciteta 30 MW godišnje može proizvesti 96 Gwh struje. Ovo je prvi takav Petrolov projekt koji je izveden u cijelosti bez subvencija ili financijskih potpora. Inače slovenska energetska kompanija u svojem vlasništvu ima i vjetroelektranu Glunča koju također čini devet turbina kapaciteta dovoljnog za napajanje 15.000 kućanstava pa tako sada ovaj oblik obnovljivog izvora energije Petrola može napajati ukupno 45.000 kućanstava. Iako vjetroelektrana Ljubač radi još od kolovoza, nedavno je dobila uporabnu dozvolu pa je stoga i upriličeno ovo otvaranje kojem su nazočili župan Šibensko-kninski Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gradonačelnik Knina Mario Ćaćić te, jasno, predstavnici uprave Petrola, Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola et Boris Antolovič, predsjednik Uprave Petrol d.o.o. Zagreb.

Foto: Petrol

Okupio se u Kninu i solidan broj novinara, velik broj i iz Slovenije koji su imali interesantnih pitanja za, primjerice, člana Uprave Petrola Jože Bajuka koji je upitan zašto je ova Petrolova investicija završila u Hrvatskoj a na u Sloveniji. - Čini se kako je slovenska država više ulagala u marketing drugog bloka Nuklearne elektrane Krško, a bitnije je što Hrvatska  ima velike prirodne mogućnosti vjetra i sunca, slično kao i Srbija i BiH a Petrol prati taj potencijal te ulaže u izgradnju takvih instalacija te druge projekte energetske učinkovitosti, rekao je Bajuk. Dodao je i kako je u planu povećanje proizvodnje na 160-170 Gwh čime bi se moglo strujom opskrbljivati i do 50.000 kućanstava

10.05.2022., Knin - Svecano otvaranje vjetrolektrane Ljubac kod Knina. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

- Na području Knina još smo otvorili i tri velike solarne elektrane u Vrbniku, Suknovcima i Pliskovu u koje je uloženo 17 milijuna eura te koje će s radom početi sljedeće godine. Ušli smo i u projekte javne rasvjete, optimizaciju opskrbe pitkom vodom, daljinskog grijanja, dalji razvoj energetskih projekata s naglaskom na Sunčevu energiju ali i infrastrukture za punjenje, kazao je. Što se radnih mjesta tiče, rekao je kako se sada javlja veća potreba za kadrom obučenih za održavanje ovakvih sustava na državnom nivou zbog sada već većeg broja ovakvih postrojenja u nas. Inače nastojanja naftnih kompanija poput Petrola da što veći dio svojeg portfelja izraze kroz obnovljive izvore trend je u svijetu, i u svrhu jačanja europske samodostatnosti na europskom nivou, pa tako sada i oko polovice prihoda Petrola dolazi od prirodnog plina, električne energije i energetskih rješenja.

10.05.2022., Knin - Tiskovna konferencija povodom otvorenja Vjetroelektrane Ljubac. Na tiskovnoj konferenciji medijima su se obratili Nada Drobne Popovic predsjednica Uprave Petrola, Joze Bajuk clan uprave, Vladimir Kuzimc direktor Crodux Derivata, Borut Bizjak direktor podrucja poslovne energije i Slaven Tudic direktor drustva TEC obnovljivi izvori. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović rekla je kako ne možemo zanemariti sadašnje visoke cijene energenata i neizvjesnu situaciju na energetskim tržištima. - Posljednjih godinu dana glasno nas upozoravaju na nužnost poduzimanja mjera, pa su investicije u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora naš vrlo opipljiv doprinos rješavanju trenutne energetske krize, kazala je Drobne Popović dodavši kako je lani neto dobit kompanije iznosila 124 milijuna eura a 35 posto svih investicija grupe otpada na obnovljive izvore. Vjetropark Ljubač čini devet vjetrenjača odnosno turbina Nordex nazivne snage 3,6 MW, sa zajedničkom instaliranom snagom od 32,4 MW. U okviru Grupe Petrol trenutačno rade: dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana.

10.05.2022., Knin - Svecano otvaranje vjetrolektrane Ljubac kod Knina. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Većinu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije Petrol provodi uglavnom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Srbiji gdje je velik prirodni potencijal vjetra, sunca i vode. Grupa Petrol imala je krajem 2021. godine ukupnu instaliranu snagu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u visini od 68,9 MW. Također, u regiji Grupa Petrol ima više od 300 punionica a do 2025. godine namjeravaju u svojoj mreži imati 1575 punionica za električna vozila. Slovenska grupacija, jasno, ostaje i jedan od vodećih distributera naftnih derivata gdje Petrol Zagreb ima 109 prodajnih mjesta, a Crodux koji će do kraja godine biti integriran u Petrol ali će ostati pod svojom etiketom, ima još 93 prodajna mjesta, što je ukupno 23 posto tržišta. Simboličkim rezanjem vrpce u polju pored Ljubača nedaleko Knina vjetroelektranu su u rad pustili Nada Drobne Popović te državni tajnik Ivo Milatić.

10.05.2022., Knin - Svecano otvaranje vjetrolektrane Ljubac kod Knina. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ujakjure
Ujakjure
05:48 11.05.2022.

Ima li u Mađarskoj sunca ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije