Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kockari iz JP Morgana spiskali dvije milijarde dolara

Ova zaigranost bankara podsjeća na metode koje su pokrenule globalnu financijsku krizu 2008. , a čije posljedice i danas trpi dobar dio svjetskoga gospodarstva
11. svibnja 2012. u 08:04 11 komentara 9 prikaza
'Labor-Community Coalition activists march down Wall Street holding a cutout of JP Morgan CEO Jamie Dimon, during a protest against budget cuts and bank practices, in New York, May 12, 2011.Thousands
Foto: 'EMMANUEL DUNAND'

Najveća američka banka JP Morgan Chase uzdrmala je svjetske burze i šokirala financijski svijet viješću da je izgubila najmanje dvije milijarde dolara u posljednjih šest tjedana zbog prevelikog kockanja. Prvi čovjek JP Morgana Jamie Dimon kazao je da su dvije milijarde dolara izgubljene zbog “pogrešne strategije osiguranja ulaganja”. Za gubitak koji je nastao od 1. travnja krive su složene investicije koje su očito loše procijenili njihovi trgovci. Dimon je također izjavio da je njihova strategija bila rizičnija i manje učinkovita nego što su se nadali.

Neviđene pogreške

– Bilo je mnogo neviđenih pogrešaka, nemara i loših prosudbi. Te su pogreške bile velike i ozbiljne. Sami smo si za njih krivi i ovo nije način na koji želimo poslovati – netipično izravno za jednog bankara kazao je izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon.

Ovaj bankarski skandal podsjeća na metode koje su pokrenule financijsku krizu 2008. godine, a čije posljedice i danas trpi svjetsko gospodarstvo. Izgledalo je to kao scena iz horora prije četiri godine, u predvečerje globalnog financijskog sloma. Kao i tada, čelnik jedne velike banke, nakon zatvaranja burzi, sazvao je izvanrednu konferenciju za tisak i obavijestio dioničare i javnost o neočekivanim gubicima milijardi dolara zbog rizičnih financijskih klađenja. Ovaj slučaj s JP Morganom osobito je zabrinuo financijski svijet jer se ova banka iz financijske krize 2008. izvukla u puno boljem stanju od većine svojih konkurenata jer su izbjegavali upravo ovakva rizična ulaganja koja su drugim američkim bankama naštetila.

Analitičari upozoravaju da je za JP Morgan gubitak imidža ozbiljne investicijske banke puno veći problem od ove dvije spiskane milijarde budući da je banka lani imala gotovo 19 milijardi dolara dobiti. Također, ovo je velik udarac i za šefa JP Morgana Dimona, koji je uživao u reputaciji jednog od rijetkih bankara koji je pobijedio financijsku krizu.

– Jamie se uvijek smatrao jednim od kraljeva Wall Streeta. Nije mi jasno kako je s tolikim znanjem i nesklonosti prema riziku tako brzo mogao izgubiti toliko puno – kazao je jedan analitičar.

Potonule dionice banaka

Najnoviji financijski šok otvorio je ponovno prostor za veću regulaciju američkog financijskog tržišta jer je očito da banke nisu previše naučile iz posljednje krize. Jamie Dimon bio je jedan od protivnika veće regulacije tržišta.

– Ispali smo prilično glupi – priznaje sada Dimon.

Šokantan gubitak JP Morgana, koji bi se mogao uvećati za još milijardu dolara, uznemirio je tržišta kapitala diljem svijeta, a dionica banke odmah je skliznula sedam posto, a prema dolje povukla je i druge američke banke. JP Morgan je s imovinom od 2,3 bilijuna dolara najveća američka banka.

Dimon je najavio da će banka provesti potrebne korekcije kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti. Također, Jamie Dimon kazao je kako ne isključuje da će doći i do kadrovskih promjena te da bi odgovorni za gubitak novca, a još više ugleda, mogli ubrzo ostati bez posla.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Prestrašno kako će se sada njihovi menađeri osjećati kada budu primili par milijuna dolara manju plaču.

  • BubyZG:

    Pa naravno da su u gubicima, kad su dali kredit Agrokoru, a jamci su bili Jamnica, Konzum i Zvijezda, a cijeli posao išao je preko Zagrebačke banke !!! Zaba im je sigurno opalila deviznu klauzulu, a Todorić ionako niš\' ne ... prikaži još! plaća, to se zna !!??

  • qaqsaqer:

    williaambanzai7