Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomija

Kini prijeti "pregrijavanje" gospodarstva

kinezi
Reuters
11.01.2010.
u 09:09

Kineska ekonomija mogla bi rasti 16 posto uz ubrzanu inflaciju te rizik od prenapuhanog tržišta nekretnina ako ekonomisti i političari ne smanje poticajne mjere, izvijestili su tamošnji ekonomski stručnjaci, a prenosi Bloomberg.

Kineska bi ekonomija mogla rasti 16 posto uz ubrzanu inflaciju te rizik od prenapuhanog tržišta nekretnina ako ekonomisti i političari ne smanje poticajne mjere, izvijestili su tamošnji ekonomski stručnjaci, a prenosi Bloomberg.

Nastavi li vlada s jednakom makroekonomskom politikom i poticajima kao u 2009. godini, kinesko će se gospodarstvo "pregrijati" u 2010., kazao je Yao Zhizhong, ekonomist Kineske akademije društvenih znanosti u članku objavljenom u ekonomskom časopisu. Lokalni mediji izvijestili su danas da su novi krediti ponovno porasli proteklog tjedna.

Veći od očekivanog oporavak trgovinske razmjene u prosincu mogao bi pomoći vladinim dužnosnicima da smanje poticajne mjere, posebice nakon rekordnog kreditiranja u 2009. godini. Kineski izvoz porastao je 17,7 posto proteklog mjeseca za razliku od mjeseca ranije, što je prvi porast u razdoblju od godine dana, dok je uvoz dosegao rekordne razine. Izvoz i će dodati znatan zamah rastu BDP-a  u Kini, pridonijet će mu oko 7,5 postotnih bodova, ustvrdio je Yao. Kina je bankama posudila 600 milijardi juana (87,9 milijardi dolara) u prvome radnom tjednu ove godine zbog prenapregnutih zahtjeva krajem 2009.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar sebastian
sebastian
15:02 11.01.2010.

Nazalost nase gospodarstvo je momentalno smrznuto, ali to ce se po toj opcoj klimatskoj promjeni opet zagrijati, kako su na toj klimatskoj konferenciji rekli, a mozda vec u slijedecij 20-30 godina da otopli...nase gospodarstvo...!!!

UK
Ugo Kajvez
10:06 11.01.2010.

Kinezi mogu samo sebi zahvaliti za vlastiti prosperitet .... PRVENSTVENO jer su ZADRŽALI banke u SVOM VLASNIŠTVU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar sebastian
sebastian
14:59 11.01.2010.

Pa to je super, sada Hrvatska moze nesto da nauci o Kineza, kad se u Hrvatskoj pregrije gospodarstvo, onda mozemo Kineze upitati, aposto vec imamo nekoliko Kineskih restorana u Hrvatskoj, mozemo polako da ih upitamo itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije