Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konvergencijsko izvješće

Uvođenje eura: Ovo je jedini kriterij koji Hrvatska ne zadovoljava

Novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
23.05.2018.
u 14:06

Komisija je analizirala i druge čimbenike koje prema ugovoru Europske unije treba uzeti u obzir pri procjeni održivosti konvergencije.

Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine, stoji u konvergencijskom izvješću koje je u srijedu objavila Europska komisija za sedam zemalja članica koje imaju zakonsku obvezu uvođenja eura.

U izvješću koje pokriva sedam zemalja – Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku, daje se pregled napretka tih zemalja prema ulasku u eurozonu.

Sve članice EU, osim Velike Britanije i Danske, obvezne su uvesti euro.

Hrvatska zajedno s Bugarskom ispunjava sve kriterije osim jednog – sudjelovanje u ERM II, koji je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu u kojem je potrebno provesti najmanje dvije godine.

Svih sedam zemalja ispunjava kriterij koji se odnosi na javne financije. To znači da sve imaju deficit ispod tri posto BDP-a, a javni dug ispod 60 posto BDP-a ili, ako je veći od toga postotka, mora biti u silaznoj putanji

Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska i Švedska ispunjavaju kriterij dugoročnih kamatnih stopa, a Hrvatska, Bugarska, Poljska i Švedska kriterij stabilnosti cijena. To su tzv. konvergencijski kriteriji koji se još nazivaju maastrichtski kriteriji.

Osim tih formalnih kriterija za ulazak u eurozonu, Komisija također razmatra i zakonodavnu usklađenost s ekonomskom i monetarnom unijom. Jedino je Hrvatska od tih sedam zemalja potpuno zakonodavno s njome harmonizirana.

Komisija je analizirala i druge čimbenike koje prema Ugovoru Europske unije treba uzeti u obzir pri procjeni održivosti konvergencije.

"Nečlanice eurozone općenito su dobro ekonomski i financijski integrirane u EU. Ipak, neke od njih još uvijek imaju makroekonomske slabosti i suočene su s izazovom koji se odnosi na poslovno okruženje i institucionalni okvir koji mogu predstavljati rizik za održivost konvergencijskog procesa", navodi Komisija.

Povjerenik Moscovici kaže da je osim nominalnih kriterija važno ispuniti i realne ekonomske kriterije da bi se imalo koristi od eura.

"Nijedna od sedam zemalja trenutačno ne ispunjava sve pravne kriterije za ulazak u eurozonu. Istodobno, jedna od ključnih lekcija u protekla dva desetljeća jest da je za prosperitet unutar eurozone stvarna ekonomska konvergencija jednako važna kao i nominalna konvergencija. Zato je važno da zemlje koje žele uvesti euro vrijedno rade na povećanju produktivnosti, investicija, poboljšanju situacije sa zaposlenošću i na rješavanju pitanja nejednakosti", izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

Komisija svake dvije godine objavljuje konvergencijsko izvješće za zemlje na putu prema euru.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Novac
1/10
Ključne riječi

Komentara 79

ST
stefj
15:05 23.05.2018.

Jedini način zaštite od raznih ekonomista tipa Lovrinović i stranaka tipa Živi zid jest uvođenje Eura. To je i jedina zaštita od hiperinflacije, devalvacije, visokih kamata i sl...

NE
Neonacionalist
15:21 23.05.2018.

Crna Gora koristi već dugo euro kao valutu iako nije članica EU i to tamo ne predstavlja nikakav problem , mislim da bi sl. bilo i kod nas , s obzirom da smo mi već sada posve vezani za euroro koji nam je praktički neformalna valuta kao i nekoć njamačka marka i da je kuna vezana za euro i s obzirom na strukturu našeg gospodarstva koje se oslanja na turizam i uslužne djelatnosti , s obzirom na veliki broj radnika u zemljama EU i s obzirom da smo se već davno odrekli monetarnog suvereniteta i HNB nam zapravo služi samo kao mjenjačnica , itd. nama i službeni formalni prelazak na euro vjerovatno neće predstavljati nikakav problem niti će se to nešto posebno osjetiti .

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:27 23.05.2018.

Treba uvesti euro što prije! Hrvatska je visoko euroizirana zemlja. Što se koristi uvođenja eura tiče, to je ukidanje valutnog rizika, što je vrlo važno jer smo visoko euroizirana zemlja. Nakon toga je tu smanjenje kamatnih stopa i uklanjanje rizikaka valutne i bankovne krize. Uklanjanje valutnog rizika će biti glavna korist za hrvatsko gospodarstvo, a zbog smanjenja troška zaduženja domaćeg sektora, kamatne će se stope približiti onima unutar europodručja, a to će povećati konkurentnost našeg gospodarstva. Doći će i do nestananka transakcijskih troškova zamjene kune i eura. Uvođenje eura u Hrvatskoj potaknut će veću međunarodnu razmjenu i ulaganja. Uglavnom, korist od uvođenja eura će u Hrvatskoj biti veća nego u drugim zemljama jer smo turistička i visoko euroizirana zemlja u kojoj su stupnjevi slobode vođenja monetarne politike bitno suženi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije