Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovornost

Kazne i loši rezultati srušili upravu Deutsche Banke

Deutsche Bank
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
09.06.2015.
u 15:23

Najveća njemačka banka platila je 2,5 mlrd. dolara kazne zbog namještanja kamata, a kvartalni prihod je – prepolovila

Niz od nekoliko godina loših rezultata i brojni sudski sporovi – među kojima je "najimpresivnije" suđenje zbog skandala vezanog za namještanje libora, zbog čega im je odrezano 2,5 milijardi dolara kazne – glavni su grijesi koji su menadžment Deutsche Banke stajali funkcija. Nije im pomogao ni rezultat posljednjeg kvartala – prihod od 559 milijuna eura prepolovljen im je u odnosu na isto razdoblje lani kad im se na račune slila 1,1 milijarda eura. Stoga su pod pritiskom dioničara na glavnoj skupštini banke u nedjelju odstupili glavni izvršni direktori Anshu Jain i Jürgen Fitschen. Jain odlazi već krajem mjeseca, dok Fitschen ostaje još godinu, do sljedeće glavne skupštine, nakon čega će ga zamijeniti član nadzornog odbora John Cryan, 54-godišnji Britanac koji postaje jedini izvršni direktor banke. No, on će, odmah nakon Jainova odlaska, preuzeti njegove poslove.

Reputacijski rizik

Da i tržište smatra kako loše upravljanje itekako ima veze s performansama najveće njemačke banke, pokazalo se vrlo konkretno – dionice su nakon objave informacije na početku trgovanja skočile osam posto. To je dioničarima znak i da je Cyran dobar izbor koji bi mogao poraditi na smanjenju troškova koje je banka u protekle tri godine srezala za 3,3 milijarde eura, no očito – ne dovoljno.

– Čak je i u UBS-u Cryan veliku pozornost stavljao na troškove – prokomentirao je analitičar Morgan Stanleya referirajući se na iskustvo novog čelnika iz UBS-a u kojem je bio glavni financijski direktor grupe.

Reputacijski rizik ubraja se među najveće noćne more bankarskog sektora, a aktualno vodstvo počinilo je, smatraju, već toliko štete da ih ne žele pustiti do kraja mandata u ožujku 2017.

Na dobit su im najviše utjecale isplate nakon izgubljenih sudskih sporova kojima nikako nije kraj – u tijeku ih je oko 6000. Dodatnih 55 milijuna eura kazne dosuđeno im je za prikazivanje pogrešnih podataka u financijskim izvještajima.

Prijelomni trenutak

Osim nabrojena dva grijeha s početka priče, upravljačkom dvojcu na dušu stavljaju još neke: kad su u lipnju 2012. preuzeli dužnost, dionica Deutsche Banke vrijedila je 25,80 eura, a prošlog petka sa 27,57 eura bila je samo sedam posto iznad te vrijednosti.

Usto, dioničare jako muči gubitak povjerenja investitora i stalno lutanje u strategiji između investicijskog bankarstva i poslovanja s građanima koje u Njemačkoj ima dugu tradiciju, za razliku od američkih i britanskih investicijskih banaka. Ovaj div sa 98 tisuća zaposlenih i godišnjim prihodima od oko 32 milijarde eura već je u nekoliko navrata otpuštao zaposlenike, a nakon skandala, pada prihoda i tužbi, financijska javnost ovo smatra prijelomnim trenutkom za budućnost banke.

>> Šeik u šopingu – za Deutsche Banku dao 1,75 milijardi eura

>> Deutsche bank dobila 2,5 milijardi dolara kazne zbog manipulacije kamatama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije