Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presudni prihodi

Od čega žive banke: Kamate i dalje caruju - triput veće od naknada

11.09.2014., Bjelovar - Bjelovarsko-bilogorska zupanija i Privredna banka Zagreb potpisali su ugovore o objedinjavanju vodjenja racuna - cash pooling za tvrtke u vecinskom vlasnistvu Zupanije. Na taj bi se nacin BBZ na godisnjoj razini donijela usteda tro
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
06.09.2015.
u 12:21

Nekamatni prihodi rastu puno brže od kamatnih, na što najviše utječe slaba potražnja za kreditima, no ukupna se slika neće skoro promijeniti

Hrvatske su banke u prvoj polovici godine zaradile oko 1,5 mlrd. kn prije oporezivanja što je, unatoč smanjenju dobiti za oko 95 mil. kn u odnosu na isto razdoblje lani, solidan rezultat. U jeku rasprava o rješavanju problema švicarskog franka, vječnog pitanja ostvaruju li banke ekstraprofite i jesu li isplativa investicija za svoje vlasnike, legitimno je i pitanje od čega banke žive, koji su im prihodi presudni u poslovanju?

Profitabilnost banaka i u krizi je ostala dvostruko veća u cijeloj regiji nego u zemljama zapadne Europe, a iako u hrvatskim bankama konstantno pada (povrat na kapital nam je 3,5 posto), omjer troškova i prihoda neporecivo nam je bolji od prosjeka EU. A u tim prihodima i dalje caruju – kamate.

One u strukturi prihoda cjelokupnog bankarskog sektora trostruko premašuju provizije i naknade. Prema podacima iz HNB-ova Biltena o bankama, iznos neto prihoda od kamata iznosio je u 2014. 10,26 mlrd. kn u odnosu na 3,09 mlrd. kn neto prihoda od provizija i naknada. No, dinamika njihova rasta ipak pokazuje da se, malenim koracima, struktura ipak mijenja, jer su kamatni prihodi rasli tek 1,1 posto, a naknade i provizije 4,8 posto. Također, rastu i prihodi od sporednih dijelova poslovanja, no daleko je to od europskih omjera. Banke zapadne Europe, s razvijenijim investicijskim bankarstvom, imaju bitno niže udjele kamatnih prihoda od hrvatskih, a posljedice je ostavila i rekordno niska referentna kamata. Dvije najveće banke, Zagrebačka i Privredna, zrcale sliku cijelog sustava: u Zabi kamatni prihodi iznose 1,34 mlrd. kn i također su trostruko veći od prihoda od provizija i naknada koje iznose 446 mil. kn, dok je u PBZ-u još izraženija prevlast kamata: 1,08 od kamata 3,5 puta premašuje 297 mil. kn od provizija i naknada. Kamatni su im prihodi rasli dva posto, provizije i naknade četiri puta više – 8,3 posto.

– U našoj su strukturi naknade i provizije prilično značajne. Usredotočeni smo na transformaciju prema "multichannel" organizaciji što će pomoći da klijenti s nama mogu jednostavnije i brže poslovati – ističu u Zabi.

Slična je situacija i u drugim bankama: u OTP-u kamate čine tri četvrtine prihoda, a zanimljivo je da značajan udio imaju i prihodi od kupoprodaje deviza – 8,6 posto. Najveći dio prihoda dolazi im iz portfelja građanstva, 66 posto, a najbrži rast imaju prihodi od naknada za „pakete" proizvoda čiji je udio 17,7 posto. Iz Erste banke poručuju da, za razliku od silaznog trenda u kamatnim prihodima, uvjetovanog slabom kreditnom potražnjom, pozitivan impuls u nekamatnim prihodima bilježe na području transakcijskog bankarstva, što je posljedica pojačanih aktivnosti klijenata na tržištu. Najmanji udio kamatnih prihoda, 59 posto, ima HPB i to objašnjavaju padom kamatnih stopa, no oni se od većeg dijela konkurencije razlikuju činjenicom da do novca ne dolaze na međunarodnom tržištu. Tendiraju omjeru 50:50. U RBA kamate čine dvije trećine prihoda, a zbog niske cijene kapitala očekuju da ti prihodi ostanu stabilni.

– U budućnosti očekujemo postupno povećanje potražnje za uslugama vezanim uz tržišta kapitala, što bi se trebalo odraziti na povećanje prihoda od povezanih usluga. No, jačanje konkurencije u području tradicionalnih bankarskih usluga moglo bi rezultirati relativnim smanjivanjem značaja prihoda od tih vrsta usluga – poručuju iz RBA čime istodobno odgovaraju i na tezu da bi banke udar od konverzije franka mogle prevaliti na klijente kroz povećane naknade. Konkurentska utrka to ipak neće dopustiti.

>> 'Banke treba kazniti zbog teških manipulacija kamatama na bankarskom tržištu'

>> Strane banke najavile tužbe: Plan konverzije kredita u švicarcima krši zakone EU

Komentara 12

ST
stefj
12:58 06.09.2015.

Smiješno je uspoređivati prosjek u EU s ovime kako banke rade kod nas. Kamate kod nas su više iz dva razloga - smeće rejting zemlje i potražnja države za novcem. Za smeće rejting nema se što reći, osim da je jedan od velikih "uspjeha" ove vlade. Druga stvar je ta da država i dalje pokupi sav slobodan novac s tržišta po relativno visokim kamatama. Posuđivanje državi je puno sigurnije nego posuđivanje građanstvu ili privredi, pa država uvijek dobije najjeftiniji kapital. Ako država posudi novac s izrazito visokim kamatama, samim time ona određuje minimalni iznos svih drugih kamata... Dovoljno je reći da Hrvatska danas plaća puno više kamate nego npr. jedna Grčka...

K2
kritičar_2
21:29 06.09.2015.

Prka,Luković i ostali Titini stipendisti,učiniće,da Sava uzvodno poteče.

DJ
djurex
12:48 06.09.2015.

Svijet u kojem živimo daleko je od onog o kojem smo sanjali, od ljudskih vrijednosti i ideala koje smo naučili i u koje smo vjerovali. Toliko je daleko da misleći čovjek mora zapitati kako je cjelokupno čovječanstvo poslije tisuća godinaa civilizacije i spoznajnog, tehnološkog i kulturnog napretka dospjelo do stanja bezizlaznog “ropstva”? Prvi bankarski korak U 17. stoljeću došlo je do sukoba nizozemskih bankara s engleskom dinastijom Stewarta. – Kaže Petrović. – Bogati bankari Europe su se udružili i financirali William od Orangea koji je svrgnuo Stuarte invazijom na Englesku i postao Kralj William III. Naravno, za ovu “pomoć” bankara dugovao je “malu” protuuslugu. Tražili su mu da otvore svoju privatnu banku koja bi dobila status središnje banke. Za uzvrat oni bi djelomično unijeli u nju svoj zlatni depozit na temelju kojega bi izdavali vrijednosnice, kreirali i štampalinovac i pozajmljivali državi. Tako je 1694. nastala Bank of England, prva privatna banka u svijetu koja je dobila legalno pravo izdavati novac. U osnivačkoj povelji stoji i besmrtna odrednica: “Ovoj banci pripada sva dobit od kamate na novac koji ona stvara ni iz čega (out of nothing)”. Tako je sve počelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije