Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupa pozajmica

Kamata na minuse u Srbiji tri puta veća nego u Hrvatskoj

'02.09.2009.....Zagreb...unu.....Ilustracija umetanja kartice u bankomat Raiffeisen bank zbog slucaja Renate Rasic i njezine kartice koja je navodno skenirana.Photo:Marko Prpic/VLM/PIXSELL'
Marko Prpić/PIXSELL
10.03.2013.
u 16:38

Građani Srbije dozvoljene minuse na računima plaćaju čak četiri puta više nego stanovnici država eurozone - odnosno 33,78 posto

Građani Srbije dozvoljene minuse na računima plaćaju čak četiri puta više nego stanovnici država eurozone, ali i tri puta više nego Hrvati. Kako piše portal kamatica.com, prosječna kamata na dozvoljeno prekoračenje računa u Hrvatskoj je 11,53 posto, dok je u Srbiji ona 33,78 posto.

Prema posljednjim podacima Europske centralne banke, prosječna kamata u državama eurozone prošle je godine bila 7,92 posto. Visoku kamatu u Srbiji na dozvoljeni minus bankari pravdaju visokom stopom inflacije i kažu kako nižih kamata neće biti sve dok se cijeli sustav ne oporavi.

–  Statistika kaže da se dozvoljeni minus u Srbiji odobrava uz prosječnu kamatnu stopu od 33,78 posto na godišnjoj razini, a postoje i banke koje su ovaj prosjek prilično premašile. Dozvoljeni minus banke u Srbiji odobravaju uz kamate koje su od 26 do čak 41 posto na godišnjoj razini – pišu.

Kamata na dozvoljeno prekoračenje računa u Sloveniji iznosi 8,78 posto, Austriji 4,91 posto, Španjolskoj 4,89 posto, a najniža je u Luksemburgu gdje je 2,91 posto.

>> Banke šokirane Linićevom najavom rezanja kamata na minuse

Komentara 2

Avatar whitesox
whitesox
17:13 10.03.2013.

Bože sačuvaj!

SU
superbura
20:55 12.03.2013.

Kako bi srbi mogli naplatit kamate, ako nemaju novca?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije