Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Kakva su očekivanja na TRŽIŠTU NEKRETNINA u 2019. godini?

Nakon što smo između 2000. i 2015. prošli cjelokupni ciklus rasta i korekcije cijena nekretnina, osnovno je pitanje da li će ciklus koji je započeo imati slične karakteristike te gdje je vrhunac novog ciklusa rasta?
13. rujna 2018. u 09:04 5939 prikaza
Nekretnine
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Seminar će dati odgovor koliko ekonomski ciklus te rekordne turističke sezone utječu na rast cijena nekretnina. Nadalje, fokus je i na pregledu aktualnih nekretninskih investicija kao i analize stope povrata na navedenih investicija u Zagrebu, kao i na Jadranu. Pritom će se nastojati dati odgovor koji tip investicija prolazi u Zagrebu, a kakve su stope povrata na ulaganja u hotele, kampove i apartmane na Jadranu. Prezentira se detaljna analiza tržišta nekretnina s naglaskom na stambeno, komercijalno i uredsko tržište u Zagrebu i turistički sektor na Jadranu te se na temelju javno dostupnih informacija za tržište nekretnina prezentiraju očekivanja, prilike i prijetnje na tržištu nekretnina za 2019. godinu. Seminar će se osvrnuti i dati pogled i na građevinsku industriju u svijetlu opće ekonomske situacije te ubrzavanja kunskog kreditiranja stanovništva.

U drugom dijelu predavanja dat ćemo pregled turističkog sektora. Naglasak će biti na kretanjima i trendovima u turizmu, operativnim mogućnostima i rezultatima hotela, investicijskoj aktivnosti i sentimentu ulagača, te budućim trendovima sa posebnim naglaskom na inozemne ulagače, posebice sa Bliskog i Dalekog Istoka. Kroz taj pregled očekujemo da će sudionici dobiti uvid o stanju, trendovima i budućem kretanju turističkog sektora, te kako će se to reflektirati na poslovanje i potražnju.

U trećem dijelu seminara osvrnut ćemo se na financijske modele i evaluacijske tehnike - na primjeru hotela, brownfield projekata te zemljišta za razvoj hotela. Kroz naredno blok predavanje polaznici će dobiti razumijevanje kako se vrednuje imovina (kroz analizu poslovanja i projekcije budućih novčanih tokova) te kako procijeniti fizibilnost projekta (uzimajući u obzir KPI i tražene povrate). Tako stečeno znanje pomaže pri ključnim management odlukama – prodaja/kupnja hotela, dobivanje financiranja od banaka, odluke oko razvoja i ulaganja te praćenje i ocjenjivanje uspješnosti operativnog poslovanja.

Prijavu za sudjelovanje na seminaru TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2019. GODINI možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

Program se u organizaciji Hrvatskog instituta za financija (HIF) održava 19. rujna 2018. u Zagrebu s početkom u 9:30 Iz predavanja Vedrane Likan, EMBA, prof.dr.sc. Josipa Tice, Filipa Vučagića i gostiju predavača saznajte:

1. Projekcije tržišta nekretnina u 2019. godini

 • Novi ciklus tržišta nekretnina – gdje je vrhunac novog ciklusa?
 • Tržište nekretnina – ponuda, potražnja i cijena
 • Projekcije tržišta nekretnina u periodu 2019.-2021.
 • Građevinska industrija između tržišta nekretnina i tržišta kapitala
 • Kako ekonomski ciklus i turistička sezona djeluje na ponašanje tržišta?
   

2. Trendovi i aktivnosti u sektoru turizma/hotela

 • Tko su investitori u turizmu i za kojim tipom imovine je najveća potražnja?
 • Tržište luksuznih second-home nekretnina
 • Valuacija hotela, brownfield projekata i zemljišta za razvoj hotela
 • Fizibilnost projekata i investicijska procjena
 • Operativno poslovanje i traženi povrati u hotelijerstvu
 • Razumijevanje stanja i trendova na HTL tržištu
 • Kako maksimizirati vrijednost svih dionika u životnom ciklusu hotela - gradnja i razvoj projekta, operativno poslovanje, ostvarivanje povrata, izlazna strategija
 • Vrednovanje i procjene vrijednosti hotela i zemljišta za gradnju hotela - kako dobivamo tržišnu vrijednost; financiranje i korištenje duga za ostvarivanje viših prinosa i disperzije rizika; driveri za kupnju/prodaju
   

3. Koji projekti trenutno uspijevaju u Zagrebu?

 • Koji projekti uspijevaju u Zagrebu na tržištu stambenih nekretnina, a koji na tržištu uredskog prostora?
 • Kakva je potražnja za zemljištem i komercijalnim nekretninama u Zagrebu?
   

ODOBRAVAMO POPUST DO 30% ZA RANE PRIJAVE DO 14.09.2018.

Sve daljnje informacije možete dobiti na www.hif.hr

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac