Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrošnja energije

Kako uštedjeti i plaćati niže račune za energiju u vašoj tvrtki

Potrošnja energije
Foto: PR FOTO
1/2
14.12.2016.
u 13:30

Račun za električnu energiju čini veći dio poslovnih troškova u svakoj tvrtki, a taj bi račun, kako vidimo iz posljednjih vijesti i najava, mogao biti i veći jer nam predstoji i rast cijena energije. Prema procjenama Svjetske banke, cijene električne energije porast će za dvadeset posto do 2020. godine.

“Potrošnja energije i rast cijena energije znatan su dio poslovnih troškova svake tvrtke. Zato energiju treba štedjeti. Prvi korak u tome trebala bi biti samoprocjena: svaka tvrtka prvo treba ustanoviti koliko energije može štedjeti - drugim riječima, na kojim mjestima i procesima može manje trošiti. Elektronička oprema koje tvrtke danas koriste u svom poslovanju troši dosta energije pa bi se u razmišljanju o mogućim uštedama trebalo usredotočiti na dosljednu primjenu energetski učinkovitih uređaja,” Darko Lopotar iz kompanije Schneider Electric.

Jedno od postrojenja koje troši puno energije je svakako podatkovni centar. To su mjesta gdje tvrtke drže svoje podatke i koja, budući da informacije koje su potrebne u svakodnevnom poslovanju moraju biti na sigurnom i stalno dostupne, troše dosta energije. Energija koja se koristi za napajanje i hlađenje podatkovnih centara čini čak 50 posto ukupne potrošnje energije!  No, i u podatkovnom centru se može štedjeti. Dobro dizajnirana soba s poslužiteljima u kojoj se koriste energetski učinkovita rješenja može trošiti i do 30 posto manje energije.

Nekoliko savjeta o tome kako štedjeti energiju u vašoj tvrtki:

Uz ulaganje u nova, energetski učinkovitija rješenja, pri uštedi energije pomaže i usvajanje novih navika, primjerice:

1. Rasvjeta - gasite svjetla u sobama u kojima nitko ne boravi, tijekom noći i za vrijeme stanke za ručak.

2. Računala – isključite računala tijekom noći. Postavite monitore tako da se sami isključe nakon duljih razdoblja neaktivnosti. Monitori troše i do dvije trećine energije koju troše osobna računala.

3. Reciklirajte – koristite samo ono što se može reciklirati: papir, staklo, plastiku, baterije, itd.

4. Grijanje i hlađenje – primijenite osnovno pravilo ekonomične uporabe: postavite termostat tako da ne morate otvarati prozore.

5. Napajanje – provjerite postoje li postupci koji sprečavaju prekomjerno napajanje opreme.

6. Isključivanje – provjerite postoje li postupci za isključivanje drugih uređaja osim računala. Primjerice, fotokopirni uređaj koji ostane uključen preko noći potroši energije koliko mu je potrebno da napravi 1500 kopija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije