Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

Naučite primijeniti Excel® i dodatne alate u financijama, managementu, marketingu, računovodstvu, kontrolingu, nabavi kroz niz praktičnih i primjenjivih poslovnih zadataka i modela čime ćete bitno poboljšati svoje znanje i konkurentnost
01. rujna 2020. u 08:30 2308 prikaza
Financije
Foto: Thinkstock

Microsoft Excel je najprisutniji program za proračunske tablice na računalima. To je omiljeni program za tablice koji ima izuzetno široku upotrebu u poduzećima, ali i kod svakoga tko treba prikupiti i analizirati podatke na jednostavan i brz način. Naoko je jednostavan, no krije značajne mogućnosti te se isplati uložiti trud da se nauče te opcije, budući da uvelike pojednostavljuju svakodnevan rad. Može biti korišten čak i za programiranje pomoću svog jezika Visual Basic za aplikacije, što omogućuje još širu upotrebu.

AKADEMIJA NAPREDNOG EXCELA upoznaje polaznike s naprednim konceptima MS Excela. Moći ćete spojiti više tabela, izrađivati izvještaje upotrebom pivota te saznati što vas zanima analizirajući podatke. Drugim riječima, cilj je pomoći polaznicima da brže i lakše obave zadatke koje danas rade „ručno“. Tijekom seminara će se polaznicima pojasniti napredne funkcije u Excelu, korištenje alata MS PowerQuerry, PowerPivot i Power BI te uvod u programiranje u Visual Basicu.

PROGRAM:
MODUL 1.  (1-dnevni seminar/radionica)  17. rujna 2020.
NAPREDNI ALATI U EXCELU ZA IZRADU IZVJEŠTAJA

MODUL 2.   (1-dnevni seminar/radionica)   01. listopada 2020.
NAPREDNI EXCEL ZA POSLOVNE KORISNIKE (UKLJUČUJUĆI NAPREDNE FUNKCIJE U EXCELU)

MODUL 3.   (1-dnevni seminar/radionica)   15. listopada 2020.
VISUAL BASIC I AUTOMATIZACIJA RADA U EXCELU

Prijavu za sudjelovanje na programima možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

ODOBRAVAMO POPUST DO 15% ZA RANE PRIJAVE DO 10.09.2020.

Seminar NAPREDNI ALATI U EXCELU ZA IZRADU IZVJEŠTAJA održava se u četvrtak 17. rujna 2020. u Zagrebu te ima za cilj upoznati polaznike sa dva važna dodatka za MS Excel:

 • Power Query – alat za dohvat i prilagodbu podataka
 • Power Pivot – alat za rad s velikim količinama podataka te izgradnju interaktivnih izvještaja u Excelu

Power Query je besplatni Microsoftov dodatak za Excel koji služi za ekstrakciju podataka iz različitih izvora (baza podataka, Interneta, drugih Excel datoteka, facebooka) njihovo kombiniranje i transformacije potrebne kako bi se podaci pretvorili u oblik pogodan za analizu i izvještavanje. Power Query je dio „Microsoft Power skupa alata“ (Power BI, Power Map, Power Pivot) ali se može koristiti neovisno o njima, dok svoju pravu snagu pokazuje u okviru spomenutih alata. Power Query rješava probleme spajanja niza tablica, sporosti lookup formula i rješava uobičajene probleme da podaci koje korisnik treba nisu u formatu pogodnom za danji rad.

PowerPivot je besplatan dodatak Excel-u. Namijenjen je upravljanju sa znatno većim količinama podataka nego klasični Excel (i po 10 milijuna redaka je uobičajena primjena). Radi se o alatu koji je namijenjen izvještavanju i koji za sučelje za izgradnju izvještaja koristi dobro poznati Excel i proširuje ga s određenim funkcionalnostima pravog BI/izvještajnog alata. Sadrži poseban jezik – DAX koji je namijenjen izvještavanju i stvaranju dodatnih informacija potrebnih za izvještavanje poput grupiranja korisnika temeljem uk. prometa i tome slično.

Seminar NAPREDNO KORIŠTENJE EXCELA (UKLJUČUJUĆI NAPREDNE FUNKCIJE U EXCELU) održava se u četvrtak 01. listopada 2020. u Zagrebu Iz predavanja mr.sc. Krešimira Futivića, dipl., ing. saznajte:

Napredne funkcije Excela:

 • Traženje podataka (VLOOKUP, HLOOKUP)
 • INDEKS, IFERROR
 • LOGIČKE FUNKCIJE
 • UVJETNE FUNKCIJE (SUMIF i sl.)

PRAKTIČNA VJEŽBA: Primjeri s naprednim funkcijama, zadaci za samostalni rad.

Prikaz podataka

 • Conditional formating
 • Filtriranje i niz opcija povezanih s prikazom filtara
 • Sve o grafovima – pravilan izbor grafičkih prikaza i način rada u Excelu
 • Validacija unosa

PRAKTIČNA VJEŽBA: Primjeri za sve funkcionalnosti povezane sa prikazom podataka.

Rad s podacima

 • Dohvat vanjskih podataka (Txt, Baza)
 • Čišćenje podataka
 • Prerada podataka
 • Problemi rada s velikim količinama podataka u Excelu, i kako se rješavaju
 • Automatizacija obrade makro naredbama

PRAKTIČNA VJEŽBA:  Uvoz podataka iz vanjskih izvora, spajanje na baze, rad s dohvaćenim podacima i primjena formula nad njima. Izrada makro naredbi i njihovo pozivanje.

Izrada Pivot tabela

 • Pojam pivot tablice
 • Izrada pivot tabela i jednostavnih dashboarda
 • Pivot tabele i grafika

PRAKTIČNA VJEŽBA: Izrada pivot tablica, informacije o power pivotu i kada ga koristiti.

Seminar VISUAL BASIC I AUTOMATIZACIJA RADA U EXCELU održava se u četvrtak 15. listopada 2020. u Zagrebu. Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) verzija je Visual Basica integrirana u Microsoft Office. Prilagođena je specifičnim mogućnostima i namjeni svake pojedine aplikacije ovog paketa. Korištenjem VBA, moguće je izraditi potpuno nove funkcije ovih programa i u potpunosti prilagoditi Office aplikaciju željama i potrebama korisnika. Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s konceptima programiranja upotrebom VBA (Visual basic for applications) u Excelu. VBA u Excelu pruža mogućnosti visokog stupnja automatizacije rada, posebice u okviru izvještavanja, no i ostalih zadataka.

Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s uvodom u programiranje, osnovnim konceptima, Excel makroima, snimanjem i editiranjem makroa u VB editoru, izradom aplikacija u Excelu, spajanju na baze podataka iz Excela i konceptom izvještavanja iz baza podataka u okviru Excela.

Prijavu za sudjelovanje na programima možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

ODOBRAVAMO POPUST DO 15% ZA RANE PRIJAVE DO 10.09.2020.

Sadržaj omogućio Hrvatski institut za financije (www.hif.hr).

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu