Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

Naučite primijeniti Excel® i dodatne alate u financijama, managementu, marketingu, računovodstvu, kontrolingu, nabavi kroz niz praktičnih i primjenjivih poslovnih zadataka i modela čime ćete bitno poboljšati svoje znanje i konkurentnost
12. studenoga 2019. u 08:56 1367 prikaza
Excel
Foto: GettyImages

Microsoft Excel je najprisutniji program za proračunske tablice na računalima. To je omiljeni program za tablice koji ima izuzetno široku upotrebu u poduzećima, ali i kod svakoga tko treba prikupiti i analizirati podatke na jednostavan i brz način. Naoko je jednostavan, no krije značajne mogućnosti te se isplati uložiti trud da se nauče te opcije, budući da uvelike pojednostavljuju svakodnevan rad. Može biti korišten čak i za programiranje pomoću svog jezika Visual Basic za aplikacije, što omogućuje još širu upotrebu.

AKADEMIJA NAPREDNOG EXCELA upoznaje polaznike s naprednim konceptima MS Excela. Moći ćete spojiti više tabela, izrađivati izvještaje upotrebom pivota te saznati što vas zanima analizirajući podatke. Drugim riječima, cilj je pomoći polaznicima da brže i lakše obave zadatke koje danas rade „ručno“. Tijekom seminara će se polaznicima pojasniti napredne funkcije u Excelu, korištenje alata MS PowerQuerry, PowerPivot i Power BI te uvod u programiranje u Visual Basicu.

Seminar NAPREDNI ALATI U EXCELU ZA IZRADU IZVJEŠTAJA održava se u četvrtak 21. studenog 2019. u Zagrebu te ima za cilj upoznati polaznike sa dva važna dodatka za MS Excel:

• Power Query – alat za dohvat i prilagodbu podataka

• Power Pivot – alat za rad s velikim količinama podataka te izgradnju interaktivnih izvještaja u Excelu

Power Query je besplatni Microsoftov dodatak za Excel koji služi za ekstrakciju podataka iz različitih izvora (baza podataka, Interneta, drugih Excel datoteka, facebooka) njihovo kombiniranje i transformacije potrebne kako bi se podaci pretvorili u oblik pogodan za analizu i izvještavanje. Power Query je dio „Microsoft Power skupa alata“ (Power BI, Power Map, Power Pivot) ali se može koristiti neovisno o njima, dok svoju pravu snagu pokazuje u okviru spomenutih alata. Power Query rješava probleme spajanja niza tablica, sporosti lookup formula i rješava uobičajene probleme da podaci koje korisnik treba nisu u formatu pogodnom za danji rad.

PowerPivot je besplatan dodatak Excel-u. Namijenjen je upravljanju sa znatno većim količinama podataka nego klasični Excel (i po 10 milijuna redaka je uobičajena primjena). Radi se o alatu koji je namijenjen izvještavanju i koji za sučelje za izgradnju izvještaja koristi dobro poznati Excel i proširuje ga s određenim funkcionalnostima pravog BI/izvještajnog alata. Sadrži poseban jezik – DAX koji je namijenjen izvještavanju i stvaranju dodatnih informacija potrebnih za izvještavanje poput grupiranja korisnika temeljem uk. prometa i tome slično.

Seminar NAPREDNO KORIŠTENJE EXCELA (UKLJUČUJUĆI NAPREDNE FUNKCIJE U EXCELU) održava se u petak 29. studenog 2019. u Zagrebu Iz predavanja mr.sc. Krešimira Futivića, dipl., ing. saznajte:

-Napredne funkcije Excela:

• Traženje podataka (VLOOKUP, HLOOKUP)

• INDEKS, IFERROR

• LOGIČKE FUNKCIJE

• UVJETNE FUNKCIJE (SUMIF i sl.)

PRAKTIČNA VJEŽBA: Primjeri s naprednim funkcijama, zadaci za samostalni rad.

- Prikaz podataka

• Conditional formating

• Filtriranje i niz opcija povezanih s prikazom filtara

• Sve o grafovima – pravilan izbor grafičkih prikaza i način rada u Excelu

• Validacija unosa

PRAKTIČNA VJEŽBA: Primjeri za sve funkcionalnosti povezane sa prikazom podataka.

-Rad s podacima

• Dohvat vanjskih podataka (Txt, Baza)

• Čišćenje podataka

• Prerada podataka

• Problemi rada s velikim količinama podataka u Excelu, i kako se rješavaju

• Automatizacija obrade makro naredbama

PRAKTIČNA VJEŽBA: Uvoz podataka iz vanjskih izvora, spajanje na baze, rad s dohvaćenim podacima i primjena formula nad njima. Izrada makro naredbi i njihovo pozivanje.

-Izrada Pivot tabela

• Pojam pivot tablice

• Izrada pivot tabela i jednostavnih dashboarda

• Pivot tabele i grafika

PRAKTIČNA VJEŽBA: Izrada pivot tablica, informacije o power pivotu i kada ga koristiti.

Seminar VISUAL BASIC I AUTOMATIZACIJA RADA U EXCELU održava se u srijedu 11. prosinca 2019. u Zagrebu. Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) verzija je Visual Basica integrirana u Microsoft Office. Prilagođena je specifičnim mogućnostima i namjeni svake pojedine aplikacije ovog paketa. Korištenjem VBA, moguće je izraditi potpuno nove funkcije ovih programa i u potpunosti prilagoditi Office aplikaciju željama i potrebama korisnika. Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s konceptima programiranja upotrebom VBA (Visual basic for applications) u Excelu. VBA u Excelu pruža mogućnosti visokog stupnja automatizacije rada, posebice u okviru izvještavanja, no i ostalih zadataka.

Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s uvodom u programiranje, osnovnim konceptima, Excel makroima, snimanjem i editiranjem makroa u VB editoru, izradom aplikacija u Excelu, spajanju na baze podataka iz Excela i konceptom izvještavanja iz baza podataka u okviru Excela.

PROGRAM:
MODUL 1. (1-dnevni seminar/radionica) 21. studeni 2019.
NAPREDNI ALATI U EXCELU ZA IZRADU IZVJEŠTAJA

MODUL 2. (1-dnevni seminar/radionica) 29. studeni 2019.
NAPREDNI EXCEL ZA POSLOVNE KORISNIKE (UKLJUČUJUĆI NAPREDNE FUNKCIJE U EXCELU)

MODUL 3. (1-dnevni seminar/radionica) 11. prosinca 2019.
VISUAL BASIC I AUTOMATIZACIJA RADA U EXCELU

Prijavu za sudjelovanje na programima možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

ODOBRAVAMO POPUST DO 15% ZA RANE PRIJAVE DO 18.11.2019.

Sadržaj omogućio Hrvatski institut za financije (www.hif.hr).

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva