Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klimatske politike

Kako ograničiti globalni rast temperature?

croenergo.eu
croenergo.eu
05.07.2013.
u 14:45

Izvršna direktorica IEA, Maria van der Hoeven je tako nedavno u Londonu izjavila kako su klimatske politike jednostavno iskliznule sa liste prioriteta, a problem se nije riješio sam od sebe već, upravo naprotiv, postaje sve ozbiljniji.

Međunarodna energetska agencija je prije nekoliko tjedana zbog upozorenja da svijet nije na pravom putu ograničavanja globalnog rasta temperature za 2 stupnja Celzija pozvala vlade diljem svijeta za brzo donošenje četiri energetske politike kojima će se uspjeti održati klimatski ciljevi bez štete za gospodarski rast.

Izvršna direktorica IEA, Maria van der Hoeven je tako nedavno u Londonu izjavila kako su klimatske politike jednostavno iskliznule sa liste prioriteta, a problem se nije riješio sam od sebe već, upravo naprotiv, postaje sve ozbiljniji.

Van der Hoeven je konstatirala da je energetski sektor zadužen za ukupno dvije trećine globalnih emisija stakleničkih plinova te kako bi prema trenutnom stanju stvari, izgledno bilo očekivati porast temperature između 3.6 stupnjeva Celzija i 5.3 stupnjeva Celzija. Izvršna direktorica IEA je pritom napomenula kako je moguće znatno smanjiti emisije energetskog sektora, ali bez ugrožavanja gospodarskog rasta, što je uvijek glavna preokupacija mnogih vlada.

Nove procjene globalnih emisija ugljičnog dioksida (CO2) u 2012. otkrivaju rast od 1.4% čime su emisije dostigle rekordnih 31.6 gigatona. No, vidljive su i znatne globalne regionalne razlike u količini emisija. Tako su Sjedinjene Američke Države zbog prelaska s ugljena na plin u proizvodnji električne energije smanjile emisije za 200 milijuna tona te ih vratile na razine sredine 1990-ih.

Kina je zabilježila najveći rast emisija CO2 i to za 300 milijuna tona. Unatoč ogromnom rastu radi se o jednoj od najslabijih razina rasta u proteklih deset godina i to prvenstveno zbog većeg korištenja obnovljivih energija i poboljšanja energetske intenzivnosti. Unatoč povećanju korištenja ugljena u nekim zemljama Europske Unije u ovoj su regiji emisije pale za 50 milijuna tona, dok je Japan zabilježio rast od 70 milijuna tona.

Fluxys je vlasnik plinskih mreža u šest europskih zemalja a ovog su mjeseca najavili kupnju udjela u TAP-u bude li njegova trasa odabrana za dopremu plina u Europu.

Cijeli tekst dostupan je u 7. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku. Također cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na sljedećem linku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije