Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje u dionice

Kako možete kupiti dionice u inozemstvu poput Facebookovih?

'WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA. Traders wear 2012 glasses on the floor of the New York Stock Exchange moments before the opening bell on the last day of trading in 2011 at the NYSE on Wall St
Foto: 'UPI/BIGPICTURESPHOTO.COM/BigPict'
1/3
03.02.2012.
u 07:00

Trgovati se može preko domaćih ili stranih brokera, u vlastitom aranžmanu online ili – otputovati

Dok jedni okreću svaku kunu da bi preživjeli, drugi na stranu stavljaju višak. Nije da ga nema – štednja hrvatskih građana premašuje 160 milijardi kuna, a dio štediša rado bi uvećao svoje ulaganje. Sve više raste interes za ulaganje u strane dionice i fondove, posebno nakon liberalizacije deviznog zakona. Nova je poslastica na američkom tržištu kapitala IPO Facebooka. No, kako uopće hrvatski građani mogu kupiti dionice ili udjele u fondovima u inozemstvu?

Želi li se klijent osloniti na brokersku kuću i ulagati preko nje, procedura je vrlo slična trgovanju na Zagrebačkoj burzi, a počinje otvaranjem računa, tzv. brokerske 13-ice, u nekom investicijskom društvu i polaganjem novca raspoloživog za trgovanje. Nalozi za kupnju mogu se izdati mailom i telefonski.

Brokerski ugovori

– Za inotrgovanje potrebno je imati potpisan brokerski ugovor s ispunjenom dubinskom analizom klijenta, sukladno regulativi. Treba imati potpisan i skrbnički ugovor – ističe Ivan Kurtović, voditelj brokerskog poslovanja u Intercapitalu.

Preko naprednijih brokerskih kuća naloge za strano trgovanje klijent može zadati i samostalno. Za američko tržište postoji i opcija telefonskog izdavanja naloga do 22 sata po našem vremenu, dok im je burza otvorena. Trošak izdavanja naloga u Intercapitalu je 0,75 posto vrijednosti transakcije, no dodatni trošak skrbništva iznosi 15 eura po namiri. Kod Momentum brokera provizija je 0,6 posto, jednaka kao i kod domaćeg trgovanja.

– Za SAD i njemačko tržište klijent ima dodatni jednokratni trošak za držanje dionica na skrbničkom računu, od oko 35 američkih dolara – objašnjava Vilim Klemen, predsjednik uprave Momentum brokera.

Provizija za posredovanje pri kupnji, odnosno prodaji dionica, primjerice na njemačkim burzama, u RBA brokerima iznosi 0,70 posto vrijednosti transakcije, a minimalna je naknada 60 eura, dok se za kupnju ili prodaju dionica na američkim tržištima obračunava naknada 0,07 dolara po dionici (minimalno 85 dolara).

Sam svoj majstor

Slično je i kod kupnje udjela u stranim fondovima: brokerska provizija RBA brokera iznosi 70 eura po transakciji. Preko aplikacije Erste broker za trgovanje na NYSE plaća se naknada 0,40 posto ili minimalno 20 dolara, dok je za trgovanje na Xetri u Frankfurtu ili Beču naknada 0,40 posto, a minimalno 15 eura. Troškovi pohrane vrijednosnih papira iznose 0,30 posto plus PDV na godišnjoj razini.

Još jeftiniji pristup predlaže Goran Bakula, voditelj odjela za međunarodnu suradnju u Hanfi. Klijent se, kaže, sam može registrirati preko inozemnih online brokera ili online banke, a među najbližima je Direktbank Austria. Za trgovinu u SAD-u pouzdana je web adresa ameritrade.com, u njemačkoj cortalconsors.de. Za registraciju je potrebno mailom poslati skenirani preslik putovnice i potpisati pristupnicu koja se isprinta i potpisana skenira. Neke kuće traže da im se dokumenti dostave poštom. Uplata novca za trgovinu preko bankovne doznake stoji oko 100 kuna pa se ponekad više isplati uzeti povratnu kartu do Graza ili Salzburga i usput otići u šoping. U austrijskoj se banci, kaže, automatski mogu otvoriti dva računa; transakcijski za držanje novca i drugi na kojem se, nakon investicijske trgovine, odmah vide udjeli kojima klijent raspolaže. Tek nakon doznačivanja novca, trgovina može početi. Cijela ta procedura, ističe Bakula, gotovo je besplatna. Neke brokerske kuće proviziju naplaćuju mjesečno, neke po prometu, no sve su to sitni troškovi. A tržište puno krupnije od našeg...

Komentara 11

LU
lutomirski
19:47 03.02.2012.

u Hrvatkoj nemozes skoro nista telefonski obaviti, sad cu ja za velike novce kupovati dionice, pa nisam lud, to samo direktno preko inozemne brokerske kuce, da me ovdje jos zajebu...pa nisam lud, nbemogu ZET kartu da kupim a kamoli dionice

AM
a_morte_i_rossi
08:56 03.02.2012.

ma izmisljotina daj.... znaci da svatko od tih 200 obitelji imaju 800 miljona kuna keša?! ne računa se imovina nego keš...ušteđevina.... nemoguće...

MA
maxxxx
08:52 03.02.2012.

nema svaki stanovnik 40 000, tih 160 000 000 000 ima 200 obitelji, a ostali su uglavnom u minusu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije