Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kako je Vukovar ujedinio svijet: Donosimo vam priču o VukovArtu

Poznati svjetski i domaći umjetnici svake godine sastaju se kako bi oslikali grad i dali mu novi vizualni identitet. Donosimo priču o tome kako je Vukovar postao luka umjetnosti
18. svibnja 2021. u 08:51 10484 prikaza
VukovArt
Foto: VukovArt
Pogledajte galeriju 1/5

Vrhunski muralisti i svjetski 3D umjetnici učinit će i ove godine Vukovar vizualno živim. Ovo je priča o VukovArtu – manifestaciji koja već petu godinu zaredom čini ovaj grad lukom umjetnosti. Danas poznat događaj koji je promijenio identitet grada i njegov vizualni imidž počeo je još 2017. godine, a više o tome rekao nam je njegov organizator Krešimir Herceg.

„Sam početak VukovArta krenuo je nakon što je tada jedini hrvatski street art umjetnik Filip Mrvelj naslikao prvu sliku u Vukovaru. Tad se zakotrljala cijela priča te od tada educiramo stanovnike grada.“, započinje priču Herceg. Želja im je, kažu, potaknuti mlade da vide što više umjetničkih smjerova i izražaja, u čemu su i uspjeli, jer se od početka VukovArta do danas interes znatno povećao pa su se pojavila i svjetska imena umjetničke scene, a cijela manifestacija već pet godina budi velik interes stanovnika grada.

„Pretvorili smo tako Vukovar u galeriju na otvorenom, što se pokazalo odličnim, budući da takav koncept postaje sve popularniji i privlači velik broj turista. Sad imamo obrazovnu manifestaciju koja je ujedno i turistička atrakcija.“, govori nam Herceg.

VukovArt | Autor : Dubravka Petrić/PIXSELL Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL Organizator Krešimir Herceg i suorganizator Filip Mrvelj

Prepoznat u svijetu

Nakon što je Mrvelj naslikao prvu sliku, predstavnicima grada nije dugo trebalo da shvate kakav potencijal imaju. Dogodio se, kako Herceg kaže, „medijski bum“ te se rodila ideja o VukovArtu.

„Već u prvoj godini, na VukovArt smo uspjeli dovesti neke od najboljih street art umjetnika u svijetu. Tada su nastale 3D slike u samom centru grada. Počeli smo se voditi pravilom izvrsnosti – pokušavamo dovesti one umjetnike koje zbilja želimo vidjeti u Vukovaru i koje smatramo najboljima.“, objašnjava Herceg. 

Koliko je VukovArt jak i cijenjen u svijetu, svjedoči i popis imena umjetnika koji su do sada sudjelovali na tom festivalu, a među kojima su neki od najpoznatijih u ovoj vrsti umjetnosti. Uz Filipa Mrvelja tu su bili još i Nikolaj Arndt, Eduardo Relero, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Vera Bugatti, Sarme & Chet 186, Ella & Pitr, Marina Capdevila, Fabio Maria Fedele, Thiago Mazza, Mehsos, WD i Zabou. Kada je riječ o hrvatskim umjetnicima, dosad su na VukovarArtu sudjelovali Lonac, Eugen Varzić, Oko i Tea Jurišić, a njima su se pridružili i Boogie iz Njemačke te Arsek & Erase iz Bugarske.

Najveći ambasadori VukovArta u svijetu su slobodni umjetnici, koji se od sada na ovu manifestaciju mogu samostalno prijaviti. „Osim svjetski poznatih imena, želimo integrirati i slobodne umjetnike na način da nam oni sami šalju svoje radove, a onda mi izaberemo ono što bi nam se eventualno uklopilo u program VukovArta.“, pojašnjava Herceg. 

VukovArt | Autor : VukovArt Foto: VukovArt Autor: Filip Mrvelj

Bogat program

Nije trebalo dugo da cijeli svijet prepozna vrijednost ove manifestacije. Organizatori se trude svake godine poboljšati popratni program.  „Trudimo se da u vrijeme festivala organiziramo razna događanja, odnosno da to ne bude samo slikanje, nego da bude svega pomalo i za svaki uzrast. Iz godine u godinu rastemo i sada je već postalo zahtjevno ne samo biti bolji u sljedećoj godini nego čak i ponoviti prethodnu godinu.“, rekao je Herceg.

Osim umjetničkih sadržaja, na VukovArtu će se i ove godine tradicionalno naći brojni drugi programi te zanimljivi gosti. Tako će Ribafish s publikom podijeliti svoje znanje o pivu kroz putopisno predavanje Pivom po svijetu, dok će Davor Gobac demonstrirati svoja umjetnička likovna znanja kroz vlastitu izložbu i radionicu s djecom, a Robert Knjaz ispričati zanimljive priče sa svojih putovanja koledžicom po svijetu. Putopisna predavanja, predstave i radionice za najmlađe, panel diskusije, biciklijada za djecu i odrasle, polumaraton, promocije filmova i koncerti renomiranih urbanih izvođača samo su dio bogatih aktivnosti koje vas očekuju na VukovArtu, gdje će svatko moći pronaći ono što ga zanima.

VukovArt | Autor : Bora, Autorica: Tea Jurišić

VukovArt neće ni ove godine razočarati, a na njihovoj web stranici www.vukovart.com možete baciti oko na sve aktualnosti i pronaći nešto za sebe.  

„Da bi ova manifestacija bila kakva jest, moramo se zahvaliti našim sponzorima. U prvom planu tu je Prvo plinarsko društvo bez kojeg ova manifestacija ne bi bila moguća. Hvala im što nas podržavaju.“, zaključio je Herceg.

VukovArt | Autor : The Golden snake, Autori: Arsek & Erase

PPD već godinama podržava ovu manifestaciju. Prirodni plin im možda jest primarna djelatnost, ali kroz dva desetljeća poslovanja dokazali su da im je stalo do okoliša i boljeg društva u Hrvatskoj. Ove godine Prvo plinarsko društvo slavi dvadeseti rođendan, zbog čega će  njihov posebno dizajniran slavljenički logo biti dio VukovArta. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji. U svom radu i poslovanju, posebnu su pažnju posvetili očuvanju okoliša, a prioritet su im moderna rješenja kojim sustavno ulažu u budućnost.

#ppd #goodcompany #vukovArt

Sadržaj nastao u suradnji s Prvim plinarskim društvom.

dr. sc. Hrvoje Potrebica
željezno doba u Zlatnoj dolini
U kneževskom grobu pronađen najstariji željezni mač u Hrvatskoj
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu