Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kakav e-Potpis trebam izabrati?

FINA e-Potpis
Foto: iStock
13.12.2022.
u 09:12

E-potpis može se aplicirati na sve vrste ugovora i dokumenata poput ponuda, predračuna, računa, medicinsku dokumentaciju ili osobne dokumente, a ovisno o tome što korisnik želi, postoji i nekoliko rješenja za njegovu primjenu.

Korištenjem e-potpisa želi se zaštititi integritet dokumenta i cjelovitost sadržaja dokumenata u elektroničkom obliku. Rješenja za e-potpis moraju jamčiti sigurnost, povjerenje i tajnost dokumenata te u potpunosti štititi izvornost. Također, nužno je i da samo ovlaštene osobe imaju pristup te da pomoću aplikacije možete provjeriti identifikaciju korisnika i vjerodostojnost potpisanog dokumenta.

Prema Zakonu o elektroničkom potpisu postoje dvije vrste - elektronički potpis i napredni elektronički potpis. Elektronički potpis služi za identificiranje potpisnika i potvrdu vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog zapisa kao i zaštitu integriteta dokumenta. Također, elektroničkim potpisivanjem korisnik jamči cjelovitost dokumenta, tj. štiti njegov integritet i tako dokazuje da dokument nakon potpisivanja nije mijenjan. Dobiva se korištenjem normaliziranog certifikata.

Za razliku od njega, napredni elektronički potpis dobiva se korištenjem kvalificiranog certifikata. Povezan je isključivo s potpisnikom, nedvojbeno ga identificira, nastaje korištenjem sredstava kojima potpisnik može samostalno upravljati i koja su isključivo pod nadzorom potpisnika te sadržava izravnu povezanost s podacima na koje se odnosi i to na način koji nedvojbeno omogućava uvid u bilo koju izmjenu izvornih podataka. S naprednim elektroničkim potpisom jamči se neporecivost što znači da potpisnik ne može poreći da je potpisao dokument. Sukladno tome, napredan e-potpis ima istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis i pravno ga potpuno zamjenjuje.

Sva Finina aplikativna rješenja sadrže modul za napredni e-potpis, a ujedno su i sukladna eIDAS Uredbi te zadovoljavaju propisane standarde čime se korisniku osigurava integritet, autentičnost i sigurnost dokumenata.

Fina nudi klijentima četiri opcije:

1. Potpisivanje putem web aplikacije bez instalacije na računalo

Omogućava pojedinačno elektroničko potpisivanje dokumenata, provjeru valjanosti e-potpisa na primljenim dokumentima, šifriranje i dešifriranje, nadogradnju kvalificiranim vremenskim žigom te dugoročnu validaciju potpisa sukladno EU standardima.

Uz ovu opciju nije potrebna instalacija aplikacije, već se sve obavlja online uz korištenje certifikata Fine. Aplicirati se mogu i elektronički potpis i napredni elektronički potpis na bilo koji oblik dokumenta – PDF ili MS Office dokumente. Aplikaciju mogu koristiti fizičke osobe, poslovni subjekti i tijela državne uprave koji imaju osobne, poslovne i TDU certifikate te ne postoji ograničenje broja korisnika unutar jedne tvrtke za korištenje ove usluge.

Foto: Shutterstock

2. Potpisna rješenja za velike poslovne subjekte i IT tvrtke

Elektroničko potpisivanje dokumenata drugačije je kod velikih tvrtki i IT tvrtki. Fina je razvila komponente koje se integriraju u aplikacije za napredno potpisivanje podataka u AdES potpisnim formatima. Pogodni su kada je u poslovnom procesu potrebno primijeniti jedan od tri oblika naprednog elektroničkog potpisa, a koji su podržani različitim certifikatima, što se očituje i u različitoj pravnoj valjanosti.

3. Interaktivno (i automatsko) potpisivanje pojedinačnih dokumenata

Namijenjeno je izradi i provjeri elektroničkog potpisa na datotekama različitih formata, za interaktivno potpisivanje pojedinačnih dokumenata te automatsko potpisivanje velike količine dokumenata. Aplikacija radi automatski i to tako da elektronički potpisuje datoteku programski je zatvarajući formiranjem "omotnice", uz primjenu standardiziranog obrasca kodiranja.

4. FINA e-Potpis u oblaku

Portal e-Potpis u oblaku omogućava korisnicima Fininih certifikata elektroničko potpisivanje s bilo kojeg mjesta preko svojih pametnih telefona, laptopa ili tableta. Nije potrebna instalacija aplikacije jer je portal dostupan online, a korisnici mogu izabrati između tri razine naprednog elektroničkog potpisa s različitim opcijama vidljivosti:

  • Osnovni e-Potpis
  • e-Potpis s vremenskim žigom
  • Dugoročan e-Potpis

Želite li saznati više i biti sigurni u odabir pravog e-potpisa za vas, obratite nam se s povjerenjem!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije