Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF

Kahn: Grčka neće za sobom povući Portugal i Španjolsku

mmf
AFP
08.03.2010.
u 08:19

Dominique Strauss-Kahn, šef Međunarodnog monetarnog fonda, ustvrdio je kako nema razloga očekivati da će Španjolska i Portugal morati pozvati pomoć izvana poput Grčke.

Grčka financijska kriza vjerojatno se neće širiti na druge zemlje eurozone s visokim razinama duga, ustvrdio je a Dominique Strauss-Kahn, šef Međunarodnog monetarnog fonda. te dodao. 

-  Nema razloga za očekivati da će Španjolska i Portugal morati pozvati pomoć izvana, piše BBC.

Strauss-Kahn je to izjavio nakon što se grčki premijer sastao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Grčka je odlučila rezati javnu potrošnju, no mogla bi trebati i potporu MMF-a, istaknuo je Strauss-Kahn. Grčka pokušava smanjiti proračunski deficit u ovoj godini sa sadašnjih 12,7 posto, više od četiri puta nego što dopuštaju pravila eurozone, na 8,7 posto.

Sarkozy je izjavio u nedjelju da će Francuska "odlučno" stajati uz Grčku, ali kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila nakon sastanka s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom u petak - bez trenutačnog pružanja financijske pomoći.

Strauss-Kahn kazao je: "Imamo problem s Grčkom. No, nemamo problema sa Španjolskom, zasad.

- Eurozona se mora nositi s problemom Grčke, što i čini. Nitko ne zna što će se dogoditi sutra ujutro, ali nema razloga da se probelmi preliju na Portugal ili Španjolsku, rekao je Strauss-Kahn. 

Grčka reže plaće državnih službenika, zamrznula je mirovine te podiže neke trošarine, uključujući one na gorivo, cigarete i alkohol .

Štrajkovi i nasilne demonstracije izbili su nakon najava mjera, a najavljen je opći štrajk 15. i 16. ožujka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije