Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Kada kažu more, Srbi misle Jadran, ali Grčka im nudi 10 dana za 95 eura

Ne prodajemo ni vjeru ni naciju nego hrvatski turizam – sažeo je neretljanski hotelijer Pavo Jerković filozofiju s kojojm je čak 150 turističkih radnika iz Hrvatske došlo na sajam turizma u Beograd.
25. veljače 2010. u 15:54 224 komentara 20 prikaza
turizam
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Ne prodajemo ni vjeru ni naciju nego hrvatski turizam – sažeo je neretljanski hotelijer Pavo Jerković filozofiju s kojom je čak 150 turističkih radnika iz Hrvatske došlo na sajam turizma u Beograd. Hoće li ta poruka dospjeti do šestotinjak tisuća srpskih turista koji godišnje odlaze na ljetovanje u Grčku, Tursku, Bugarsku, Tunis...?

Kako je tek Talijanima? 

Sva bi ta mjesta mnogi Srbi mijenjali za Rovinj, Opatiju, Makarsku, Hvar, Dubrovnik... međutim većina se još uvijek boji neugodnosti na hrvatskoj obali. To se pokazalo i jučer na hrvatskoj konferenciji za novinare gdje su se sva pitanja srpskih medija odnosila na sigurnost.

– Lani je u Hrvatskoj išarano i na sličan način oštećeno 13 vozila srpskih građana. Četiri su počinitelja nađena. Srpskim gostima ukradeno je 10 registracijskih pločica, a u dva smo slučaja imali tjelesni napad. U četiri navrata imali smo tučnjave za koje su prijavljeni i hrvatski i srpski državljani. Slične situacije bilježimo i s gostima iz drugih zemalja i ne može se reći da su Srbi posebno ugroženi - razuvjerio je srpske novinare Zoran Ničeno iz MUP-a.

– Dobro, dobro – zaustavio ga je ministar Damir Bajs kad je Ničeno dobar odnos prema Srbima htio potkrijepiti slučajem bacanja talijanskih gostiju u more.

U svakom slučaju obojica su za tu simpatičnu epizodu dobila pljesak.

– Ovaj nastup u Beogradu i pojačana promocija koju Hrvatska najavljuje sigurno će dati rezultata. Za mnoge Srbe more je isto što i Jadran i žele mu se vratiti – smatra Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije.

Problem su cijene

Hrvatska očekuje 10-ak tisuća srpskih turista više od lanjskih 90.000. Na ruku nam, uz krizu, najmanje idu cijene. Većina srpskih turista dnevno na odmoru ima 25 eura. Grci s tim računaju pa nude 10 dana autobusom za nevjerojatnih 95 eura.

Španjolci nude sedam polupansiona

Španjolci nude sedam polupansiona s letom za samo 180 eura, a ne zaostaju ni Turci. Istodobno, najjeftiniji hotelski aranžman u Hrvatskoj na sajmu je 169 eura, bez prijevoza.

– Za srpske turiste bit će najzanimljiviji privatni smještaj, a bitno je da dosegnemo prvih sto tisuća i da ne bude incidenata. Poslije toga će krenuti lavina – rekao je Boris Žgomba, direktor pulske agencije Uniline.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak