Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
generalturist

‘Kad radnica dođe po svoje plaće, odvodi je policija’

\'05.02.2010. Zagreb - Zoran Pecarevic, predsjednik Uprave Generalturista  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Bašić/Pixsell
26.03.2012.
u 14:19

Uprava Generalturista uspjela je u osam godina uništiti ono što je tisuće djelatnika Generalturista gradilo 80 godina prije dolaska obitelji Pečarević, kažu radnici

Preostali radnici propale agencije Generalturist obraćaju se hrvatskoj javnosti pismom u kojem prozivaju upravu, ali i sve koji su godinama propuštali reagirati na činjenicu da brojne uprave/vlasnici ne isplaćuju plaće, ne plaćaju dobavljače, poreze...

“Svaki dan svjedočimo raspadu većih i manjih firmi čiji radnici istjeruju svoja prava na ulici. Već smo pomalo postali indolentni prema sudbinama radnika kojima nas svakodnevno bombardiraju u vijestima, a scenarij je vrlo sličan: vlasnici i/ili uprava firmi svakojakim malverzacijama i manipulacijama dolaze do ogromne količine novaca, a ujedno radnicima ne isplaćuju plaću, dobavljače, porez i slično. S druge strane, ukoliko radnik ustraje na svojim pravima, kao što je i učinila očajna majka koja je bila zaposlena u Generalturistu te je sjedila u uredu predsjednika Uprave Zorana Pečarevića s molbom da joj se plati njen rad, pravo i pravda pokazuje svoje drugo lice. Dolazi policija koja očajnu ženu udaljava iz ureda, ne znajući da joj je taj potez jedini preostao prije nego svom djetetu tu večer objasni da više nije u mogućnosti platiti trening iz nogometa u kojem je izvrstan, niti kino s prijateljima, a da ne govorimo o školskom izletu i slično. Vrlo je teško to svom djetetu objasniti, a znajući s druge strane da oni koji su uzrokovali tu situaciju mirno spavaju u svojim luksuznim kućama, odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica, voze se u skupocjenim automobilima i dalje samo rade na tome kako izvući novce iz firme koju su već upropastili”, piše u pismu s potpisom "djelatnici Generalturista".

Pitaju se “što je s Upravom Generalturista koja je uspjela uništiti u osam godina ono što je tisuće djelatnika Generalturista gradilo 80 godina prije dolaska obitelji Pečarević”, a traže odgovor i na pitanje “kako je moguće da djelatnicima Generalturista ostanu dužni šest plaća, a da nitko ne reagira? Kako je moguće da se nisu platili doprinosi u milijunskim iznosima? Tko im je uopće omogućio da sve vrijednosti i nekretnine prebace na svoje druge firme, a u kojima uopće nema zaposlenih? Vjerujemo da bi USKOK imao dosta posla proučavajući prebacivanje novca s Generalturista na njihove druge sestrinske firme (Nekretnine, Razvoj...). Vjerujemo da odgovor na ovo pitanje zanima i vjerovnike Generalturista koji su ostali zakinuti za milijunske iznose te će mnogi od njih morati staviti i ključu bravu. Vjerujemo da odgovor na ovo pitanje zanima i Croatia osiguranje koje je isplatilo milijunske odštete putnicima kojima Generalturist nije mogao izvršiti već plaćenu uslugu”.

Preostali zaposlenici Generalturista objašnjavaju i zašto javno ne prosvjeduju. “Nas nema na cesti u prosvjedima jer smo uglavnom mlađe životne dobi, ipak nam se lakše zaposliti, imamo djecu koju ne želimo i ne smijemo opterećivati našim problemima, imamo stambene kredite koje moramo otplatiti inače nećemo imati gdje ni stanovati, ali to ne znači da se ne pitamo kako je sve to moguće. Danas s puno suosjećanja gledamo na radnike Diokija, Jadrankamena, Kamenskog, kao i brodogradilišta, te imaju našu punu podršku. Suosjećamo s deveteročlanom obitelji Vukić kojoj prijeti deložacija iz doma, a koji su nemoćni u borbi protiv Golijata zvanog Banke. Suosjećamo sa svima onima koji su danas u Hrvatskoj potlačeni i koji su nemoćni u istjerivanju svoga prava, jer nemaju novaca za skupe odvjetnike koji inače izvrsno funkcioniraju u rukama upravo onih koji su im oduzeli pravno na rad i plaću. Mi smo tihi, ali nam nitko ne može uzeti pravo da se pitamo što je s onima koji su uzrokovali još jedan slučaj: Slučaj Generalturist”, poručuju nadležnima i hrvatskoj javnosti ogorčeni radnici Generalturista.

Komentara 61

BO
boston
15:10 26.03.2012.

S obzirom na opci raspad sistema, mislim da je doslo vrijeme za novo korigiranje...

FR
francek033
14:58 26.03.2012.

Neka je on postavio mape svoje voljene Australije

MR
mravac8
19:31 26.03.2012.

germanius Ni odvjetnici na Zapadu ne žive ništa lošije. Pače, podsta ih je među milijunerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije