Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokapitalizacija

J&T ipak ne ulazi u Centar banku?

'23.07.2013., Zagreb - Konferencija za medije ministra financija Slavka Linica o predstecajnim nagodbama i zahtjevu suca Mislava Kolakusica za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i pred
'Goran Stanzl/PIXSELL'
03.09.2013.
u 08:19

Ministar Linić neće primiti češku banku pod uvjetima koje traže, a to je otpis svih loših kredita iz bilance Centar banke

Hrvatska narodna banka dala je odobrenje češkoj J&T banci za ulazak u Centar banku, no pod uvjetom da su ispunjeni svi uvjeti sa Skupštine, što Česi u zakonskom roku do 31. kolovoza nisu učinili. Zato je to odobrenje ujedno najvjerojatnije odbijenica. Naime, prvi dio kapitala od 75 milijuna kuna češka banka je uplatila, no ne na namjenski račun za dokapitalizaciju, nego na običan transakcijski račun u Vaba banci, koji nije garancija jer taj novac mogu lako i povući.

Nemogući uvjeti

Zato im je, kako doznajemo, HNB dao rok do utorka u 13 sati da novac uplate na pravi račun. No to nije jedini problem zbog kojeg češki ulagač nije najpoželjniji u Centar banci. Ministar financija Slavko Linić poslao je prošli tjedan dopis na nekoliko adresa u kojemu jasno daje do znanja da češka banka ne može ući u Centar banku pod uvjetima koje traže, jer to bi u konačnici značilo da ju je država spasila i nekome jeftino dala.

– Ne možemo ići protiv logike – kaže nam izvor iz Vlade. A češka J&T banka je tražila da im naša država iz bilance Centar banke makne loše kredite, a koji bi se potom prebacili u HBOR ili DAB. Država je čak mislila ići ususret tako da otkupi loše kredite po tržišnoj cijeni, a ne nominalnoj, no J&T na to nije pristao. Odnosno, Česi su željeli da im se otpišu svi loši krediti, dok je država ipak htjela da se procijeni koji je dio kredita uistinu nenaplativ i da se prenese samo taj dio državi.

Spajanje malih banaka

Zanimljivo je i što je češka banka zapravo povezana s češkim ulagačima u FGS Alternativeom koji je nakon prošlogodišnje dokapitalizacije Centar banke preuzeo najveći udjel u banci. Tada je i pao udjel Heruca Dragutina Biondića. Biondić je, kako nam je rečeno, prema odluci iz Skupštine uplatio svoj dio novca kao dioničar, no navodno mu je već poručeno da ga može i povući.

Zato je sada najizvjesniji povratak na prvotnu Linićevu ideju o pripajanju malih banaka Croatia banci. Centar banka pogoršava poslovanje i potreban joj je novi kapital. Ista sudbina slijedi i Vaba banci u kojoj je Alternative, a ista češka banka imala interes ulaganja, dok Karlovačka banka također zbog manjka interesa odgađa dokapitalizaciju. Zato su prve tri za pripajanje možda već spremne.

>>Česi uplatili prvih 
75 milijuna kuna 
za Centar banku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije