Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reciprocitet

Jovović: U RH nije osigurana prohodnost za srpski kapital

dolari
Arhiva VL
19.09.2011.
u 10:03

Neophodno je otkloniti debalans koji je u velikoj mjeri posljedica negativne percepcije proizvoda iz Srbije, smatra Dejan Jovović

Unatoč uvjerenju nekih gospodarstvenika kako je politički vrh Hrvatske naklonjen investicijama iz Srbije, praksa govori da one nisu tako dobrodošle kao hrvatske u Srbiji, piše beogradski Danas. Kako kaže Dejan Jovović, savjetnik u uredu za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije, eventualno uvođenje principa reciprociteta rezultiralo bi balansiranim ekonomskim odnosima, ali "na znatno nižoj razini, što ne bi bilo prihvatljivo".

On objašnjava da "cilj nije sužavati međusobnu gospodarsku suradnju nego je obostranim naporima povećavati. Pojedine su srpske tvrtke spremne, imaju znanje, kadrove i međunarodno iskustvo za takve pothvate, posebice one iz područja konditorske industrije i telekomunikacija".

–  Kako bi se trgovinska razmjena s Hrvatskom mogla podići na višu razinu, neophodno je otkloniti debalans na našoj strani, koji je u velikoj mjeri posljedica i još uvijek postojeće negativne percepcije proizvoda koji iz Srbije stižu na hrvatsko tržište. Valja popraviti i nepovoljnu strukturu srpskih proizvoda koji se izvoze u Hrvatsku, s obzirom na to da dominiraju sirovine i repromaterijal, kao i proizvodi nižih faza obrade – kaže Dejan Jovović.

Dodaje da gospodarsku suradnju Srbije i Hrvatske karakterizira, uglavnom, pozitivan trend jer se prosječna godišnja stopa rasta razmjene do 2008. kretala oko 20 posto. U ukupnoj robnoj razmjeni sa svijetom koju je Srbija ostvarila u 2010. Hrvatska se, s prometom od oko 705 milijuna dolara, našla na 10. mjestu.

Savjetnik u PKS-u dodaje i da je "do sada registrirano nekoliko neuspješnih pokušaja srpskih poduzeća u privatizaciji hrvatskih tvrtki što je još jedan od dokaza da nije osigurana prohodnost za srpski kapital". U Srbiji sada posluje više od 200 hrvatskih tvrtki, a u Hrvatskoj je tek desetak predstavništava srpskih tvrtki.

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar razocarani
razocarani
10:40 19.09.2011.

Da bi se to sve promijenilo trebaju se i sami Srbi promijeniti .....kao prvo ispitivanjem javnog mijenja Hrvati su drugi neprijateljski narod odmah iza Albanaca...kao drugo za pocetak priznati agresiju na Hrvatsku i platiti ratnu stetu...nestale osobe, opljackano itd itd......

OB
-obrisani-
10:41 19.09.2011.

zašto kupovati srpsko smeće kad mogu kvalitetne hrvatske proizvode, prošlo je vrijeme jugoslavije, kad smo morali kupovati vaše televizore iz niša, prodajte ih sjevernoj k0oreji kamo i spadaju, ili vaše smeće od automobila, NIKAKVA POLITIKA NEĆE ME NATJERATI DA SVOJUU KUNU ODVOJIM ZA SRBIJANSKO SMEĆE, možete se slikavari sa onom sijedom budalom, al mene i narod prevariti nećete, podignite kvalitetu pa ćete ih prodavati,a l tada će vam biti svejedno dal u hrvatskoj ili njemačkoj, al za to niste sposobni

OB
-obrisani-
10:40 19.09.2011.

Dejan Jović!? He,he, kako li se savjetnik brine za srpsku privredu........... Ne kupujem baš ništa srpsko i tako će i ostati. proizvodi su smeće ,i ne pomaže mi se srpska privreda.Pa ni s tih par eventualno potrošenih kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije